Szélsőség

2022.05.04. 17:19

Nógrád megyében sem tudnak tervezni a mezőgazdaságban az időjárás miatt

A legtöbb zöldséget már elvetették megyénk lakosai és a közmunkaprogramban dolgozók is, de van, ahol még az iskolában is veteményeznek. Azt, hogy milyen termés várható, nem lehet tudni, hiszen nagyban befolyásolja az időjárás.

Nagy Orsolya

Fólia alatt gyorsabban fejlődnek a zöldségnövények, de sokkal több munkával jár, mint a szabadföldi termesztés

Forrás: MW

Javában zajlanak szűkebb hazánkban a kerti munkálatok, hiszen most ültetik el az egészséges finomságokat, hogy nyárra bőven legyen termés. Erdőtarcsán a mezőgazdasági közmunkaprogramban számos zöldséget és gyümölcsöt termelnek meg. 

– Már márciusban elültettük a hagymát, fokhagymát, céklát, sóskát és a borsót, ugyanis ezek kevésbé fagyérzékenyek. Most ültetjük majd a tököt, cukkinit, csemegekukoricát, valamint a száraz- és zöldbabot. Május elején szoktuk az uborkát, majd azt követi a palántázás, amely során paprikát és paradicsomot vetünk el. Gyümölcsöskertünk is van, de sajnos a barack már lefagyott. Bízom benne, hogy a később érők, így például a körte, az alma és a szilva nem fog, de még most jönnek májusban a fagyosszentek. Hamarosan pedig lesz retek, saláta és újhagyma is – mondta el Markó Róbertné, a település polgármestere. 

Hozzátette: sajnos a mezőgazdaságnak a változékony időjárás nem igazán kedvez. Ráadásul az elmúlt időszakban egy napon belül olyan nagy hőmérsékleti különbségek voltak, amelyek nemcsak az embereket, de még a növényeket is megviselte. 

A polgármester kiemelte, hogy nem tudnak előre tervezni, nem tudni, hogy mennyi gyümölcs és zöldség terem majd a szélsőséges időjárás miatt. Télen kevés volt a csapadék, most már esett eső, de még mindig kevés a talajban a víz, így muszáj rendszeresen öntözni, mert másképp nem lesz termés. 

Markó Róbertné arra is kitért, hogy van kereslet az általuk ültetett finomságokra, hiszen így mindennap friss áruhoz juthatnak az emberek. Saját tapasztalata szerint napjainkban a közép- és idős korosztály, akik művelnek kertet otthon, hiszen ők ebben nőttek fel. A fiatalok már kevésbé veteményeznek, ugyanis nem sok idejük van rá. Nagy Lajos tari lakos hosszú évek óta műveli kertjét. 

– Már elvetettem a zöldborsót, a spenótot, amelyek ki is bújtak a földből. Ezenkívül elültettem a hagymát, fokhagymát, zöldséget, a krumplit és a répát. A közeljövőben a sütőtök, az uborka, a cukkini, a bab, majd a paprika és paradicsom következik – közölte Nagy Lajos, aki azt is kifejtette, hogy nem lehet tudni, hogy milyen lesz az idei termés, hiszen az nagymértékben függ a csapadéktól is, de bízik benne, hogy már nem lesz fagy és megszűnik az aszály is. 

Diákok is gondozzák a növényeket - Egyre több iskola neveli a diákokat fenntarthatóságra és az egészséges életmódra, így például a kertek művelésével. Dorogházán, a Móra Ferenc iskolában az 1960-as évektől működik iskolakert. – A veteményesben borsót, hagymát, retket vetettük – mondta korábban Szűcsné Bakos Mónika, az iskolakerti munkacsoport vezetője. Hozzátette: az általuk nevelt paradicsom- és paprikapalántákat is kiültetik, egy őstermelőtől is kapnak növényeket. Emellett az osztályok magaságyásokat is gondoznak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában