Verseny

2022.05.25. 20:31

Népdalokkal bizonyították tehetségüket a diákok Pásztón

A XIV. Nógrád Megyei Rajeczky Benjamin Népdaléneklési Versenyt rendezték meg nemrég a Pásztói Múzeumban. A megmérettetésnek nagy hagyománya van a városban, hiszen több mint két évtizede rendszeresen – kétévente – megtartják.

Fodor Orsolya

A díjátadó pillanata

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Tóth Tamás, a pásztói zeneiskola igazgatója elmondta, hogy a járvány idején elhalasztották a versenyt, ezért a mostani esemény különösen fontos volt számukra. – A rendezvényre Nógrád megye mellett a szlovákiai Ipolybalogról is érkeztek diákok, akik most először látogattak el erre a népdaléneklési versenyre – árulta el az igazgató.

Mint mondta, a zsűri elnöke a pásztói származású Tari Lujza volt, aki Rajeczky Benjamin tanítványa, népzenekutató, a Zenetudományi Intézet nyugalmazott munkatársa, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanáraként is ismerheti a nagyérdemű. A zsűri egyik tagja Kanyó András, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgató-helyettese, egyben elismert fuvolaművész, a másik pedig Bartus László igazgatási és szociális osztályvezető, zenetanár volt.

– Négy korcsoportban indulhattak a tanulók. Az előadásra kettő népdalt kellett megtanulni a diákoknak azok közül, amit mi választottunk ki a számukra. Emellett egy szabadon választott nótát is előadtak a versenyen – mondta Tóth Tamás.

Az első korcsoport legjobbjai Sándor Viktória és Sótér Bianka lett. A másodikban Nagy Ráhel nyújtotta a legjobb teljesítményt. A harmadik korcsoportból Bérces Luca tehetségét jutalmazta első helyezéssel a zsűri, míg a negyedikben Végh Gréta érte el a legjobb eredményt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában