Összemérték tudásukat a fiatalok

2022.05.14. 17:29

Nagy sikere volt az Ipoly Challenge versenynek Balassagyarmaton (fotók)

A Badisz VSE és a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola közösen rendezte meg pénteken és szombaton az Ipoly Challenge Honvéd Kadét Járőrversenyt Balassagyarmaton. A versenyen résztvevők az Ipoly Nagyhídnál és a Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban kihívásokkal teli versenyszámokban mérhették össze a tudásukat.

Lászlók Judit / Veres Edina

Komoly akadálypályákat kellett teljesíteni a résztvevőknek

Forrás: NMH/Makrai Richárd

Fotó: MAKRAI R PHOTO C

A versenyre az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola hat, míg az NMSZC Szent-Györgyi Albert Technikum, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma és a Halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ egy-egy csapata nevezett. A regisztrációt és az eligazítást követően Sztancsik József, a Badisz VSE elnöke köszöntötte a versenyzőket. Kiemelte, hogy első alkalommal rendezték meg az Ipoly Challenge-t, amelyen a versenyszámok által a tanulók felmérhetik a felkészültségüket, majd a köszöntőt követően elindulhatott az Ipoly Challenge Honvéd Kadét Járőr Kupáért folyó küzdelem.

– A hat fős csapatoknak tizenkét versenyszámot kellett teljesíteni. Ezek közé tartozott a kenu váltó, a kerékpáros közlekedési teszt, a terepfutás, az OCR akadálypálya, az íjászat, a légpuska lövészet, egy traffipax futóverseny, a tűzoltó fecskendőszerelés, egy akadálypálya, az elsősegélynyújtás, egy mountain bike váltóverseny, valamint egy mátrix tájékozódási feladat – mondta el hírportálunknak Gál Zoltán az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola tanára és egyben a rendezvény egyik szervezője. Kitért arra is, hogy az Ipoly-völgyi Különleges Mentő Egyesület, a Honvédelmi Sportszövetség és a Nógrád Megyei Sportszövetség mellett, a rendőrség és a tűzoltóság munkatársai is közreműködtek a rendezvényen, amely a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége támogatásával valósult meg.

Gál Zoltán ismertette azt is, hogy a versenyt megnyerő első két csapat tagjai bűnmegelőzési táborban vesznek majd részt június első hétvégéjén Tokajban, melyet a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve szerveznek meg.

Az egész napos rendezvényen az érdeklődők a versenyen kívül többek között kipróbálhatták az airsoftot és a paintball lövészetet, a délutáni órákban pedig civil csapatok, kisiskolások, családok és munkahelyi közösségek is teljesíthették a kihívásokkal teli versenyszámokat. 

Az Ipoly Challenge Honvéd Kadét Járőrversenyt végül az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola 12.d osztályos tanulóinak csapata, azaz a Nyuggerek nyerték. Az eredményeket tekintve az első négy helyen csak kis pontkülönbségek döntöttek a sorrendről. A 3. és a 4. helyen pontegyezőség alakult ki, így a versenyszabályzat szerint a kenu váltó pontszámait kiemelten figyelembe véve alakult ki a végső sorrend.

Az Ipoly Challenge szombaton is folytatódott, ahol többek között tollaslabdázással, kerékpáros ügyességi versenyekkel és lovaglással is várták az érdeklődőket a szervezők.

Eredmények:

1. Nyuggerek (12.d) – NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola

2. Pancser Police (11.d) – NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola

3. Dékánisok – Dékáni Árpád Technikum, Kiskunhalas, 4. Brigadérosok - Bocskai István Oktatási Központ, Halásztelek

Katonás feladatokat is teljesítettek – Az Ipoly Challenge Honvéd Kadét Járőrversenyen katonás feladatokban is összemérhették rátermettségüket a fiatalok. A nyolcas számú akadálypályán ugyanis a versenyzők a Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj katonáinak feladataival találták szemben magukat. A csapattagok kipróbálhatták ügyességüket a gyakorlófegyverek szét- és összeszerelésében, illetve gumikézigránát hajításban is. Ezután átkelve a kúszófolyosón a gyerekek paintball lövészetben bizonyíthatták rátermettségüket, míg legvégül bajtársiasságból is vizsgázhattak, amíg egy – természetesen csak imitált – sérültet a megjelölt segítségnyújtó pontra szállítottak hordágyon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában