Közlekedés

2022.05.26. 17:10

Múltidéző vonatok állnak forgalomba a hétvégén Kelet-Nógrádban

Május utolsó hétvégéjén, 28-án, szombaton és 29-én, vasárnap az utazás szerelmesei visszarepülhetnek az időbe, és kipróbálhatják, milyen is volt a vonattal való közlekedés a 70-es, a 80-as, illetve a 90-es években. A résztvevők ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos, fülkés kocsival vagy éppen forgatható ülésekkel rendelkező komfortkocsival járhatják be a 81-es számú vasútvonalat.

G. K.

Forrás: NMH

A MÁV-START Zrt. honlapján közzétett információkból kiderül, hogy idén a népszerű balatoni vonalakon felül új helyszíneken, Hatvan és Pécs térségében is utazhatunk múltidéző vonatokkal. Korabeli mozdonyok és a hozzájuk tartozó személykocsik állnak majd forgalomba, emellett megkóstolhatók lesznek az Utasellátó adott korszakra jellemző ételei és italai is. A nagyobb szabású retró hétvégéken túl kisebb eseményekkel is készülnek, például az utolsó utak meghirdetésével egy-egy meghatározó járműtípus búcsúztatása alkalmából. 

Mint kiderült: az idei első retró hétvégét május utolsó napjaiban rendezik meg. Ezúttal számos Hatvan környéki vasútvonalon közlekednek majd a régi idők vasúti hangulatát idéző, korhű szerelvények. 
Hatvan és Somoskőújfalu között forgalomba állnak a vonal múltját meghatározó dízelmozdonyok, a Púpos, a Szergej és a Nohab is. Korban és megjelenésben is hozzájuk illő kocsikkal idézik fel a vonal régi hangulatát. A szakaszon korábban jelentős nemzetközi személyforgalom zajlott, itt közlekedett az Urpín gyorsvonat. Erre emlékeztet majd a klasszikus 1. és 2. osztályú gyorsvonati kocsikból, valamint az ülőhelyes kocsiként közlekedő Utasellátó fekvőhelyes kocsiból álló szerelvény, amit szombaton a MÁV Rail Tours M61-es Nohab mozdonya, vasárnap pedig az M62 127-es retró festésű Szergej továbbít. A hétvége folyamán szintén utasokat szállít a Bhv kocsikból és BDdf vezérlőkocsiból álló olajzöld ingaszerelvény Szergej, illetve Nohab mozdonyokkal. Emellett az M40 224-es Púpos egy By és egy Bhv kocsikból álló szerelvénnyel közlekedik majd.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában