Szemétgyűjtés

2022.05.20. 06:50

Mintegy 7 tonna szemét gyűlt össze a nógrádi utak mentén

Két szemétgyűjtési akciónapot is tartott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén tavasszal. A Föld napja alkalmából és a TeSzedd! kampányhoz kapcsolódva.

Gulyás Edina

Országszerte csaknem 370 helyszínen húztak kesztyűt a munkatársak, hogy tisztább és szebb legyen környezetünk

Forrás: Máté János/Kelet-Magyarország

Fotó: Máté János

Országszerte csaknem 370 helyszínen több ezer munkatársuk 350 tonna szemetet gyűjtött össze a társaság kezelésében lévő utak és pihenőhelyek környezetében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózathoz tartozó területeken egész évben folyamatosan szedi a szemetet. 

– Általános tapasztalat, hogy az utak menti pihenőhelyeken található, az utazás során képződő kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője. – Nagyon sok helyen, főleg erdős területen találnak a szakemberek illegálisan kidobott sittet, elektronikai, de akár veszélyes hulladékokat is. 

Mint mondta, szűkebb hazánkban a megyei központ, továbbá a salgótarjáni és a balassagyarmati mérnökség összesen 32 munkatársa vett részt a fenti két akciónapon, ennek során 6680 kilogramm hulladékot szedtek össze az utak mentén. Tapasztalataik szerint a hugyagi bekötőút és egy nógrádmegyeri szakasz volt a leginkább szemetes. 

Az osztályvezető arra is kitért, hogy a társaság 95 mérnöksége évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől, ez 1–1,5 milliárd forintos kiadást jelent a cég számára. Amíg a közútkezelő erőit ezek a munkák kötik le, kevesebb forrást tudnak az utak üzemeltetésére és fenntartására fordítani. 

– A járványhelyzet okozta szünet után azért tartott idén már két akciónapot is a társaság, hogy felhívja a figyelmet a teremtett környezet védelmére, szemléletformálásra ösztönözzön. Csak a közlekedőkön múlik, hogy ezúttal meddig maradnak tiszták a társaság munkatársai által rendbe tett területek – mondta Pécsi Norbert Sándor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában