Videó

2022.05.04. 19:50

Megosztotta a salgótarjáni diákokat a történelemérettségi

Szerdán a történelem írásbelivel folytatódott a tavaszi érettségi időszak. Ezen tantárgyból szűkebb hazánkban 713-an közép-, 83-an pedig emelt szinten adtak számot tudásukról.

G.K.

Forrás: H.M., NMH

A történelem középszintű írásbeli 180 percig tartott, a diákoknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő kérdésekből, a második pedig szöveges, kifejtendő feladatokból tevődött össze. Az előbbinél a kérdések többek között a zsidó vallást, a reformációt, a bolsevik ideológiát, illetve a Horthy- és a Rákosi-korszakot érintették. Esszét pedig az athéni demokráciáról, az ipari forradalomról, a tatárjárásról vagy a Kádár-korszak gazdaságpolitikájáról írhattak az érettségizők. 

A vizsgázók a rendelkezésére álló időt tetszés szerint oszthatták meg az egyes feladatok között. Az írásbelit 60 százalékban a magyar, 40-ben pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes kérdés csaknem fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott. A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tartott. A vizsga szintén két feladatsorból állt.

A Nógrád megyei diákok véleménye megoszló volt, akadtak olyanok, akik nehezebbnek, de olyanok is voltak, akik könnyebbnek találták az előző évek feladatsoraihoz képest.

Czinege Petra Maja számára az első rész volt nehezebb. Bevallása szerint a kérdezz-felelek nem sikerült neki annyira jól, az esszéírás azonban már sokkal könnyebben ment számára, éppen ezért reméli a legjobbakat. Gazdálkodás és menedzsment szakon szeretne majd továbbtanulni.
– Hasonlóra számítottam, nem találtam annyira nehéznek. Az esszéírás okozott számomra némi problémát, azonban az sem fogott ki rajtam – mondta el portálunknak Csonka Kornél, aki a magyar nyelv és irodalom érettségitől tartott a legjobban.

Dancsák Adrián Attilától megtudtuk, hogy mivel nagyon szereti a történelmet, ezért számára az írásbeli nem jelentett nehézséget.
– Sokat készültem rá, több előző évi feladatsort is megoldottam, azokhoz képest hasonló nehézségűnek találtam. A matematikától féltem a legjobban, ezért örülök, hogy már túl vagyok rajta, azonban úgy érzem, az is jól sikerült – fejtette ki Dancsák Adrián Attila.

Hozzátette: informatikából emelten fog majd érettségizni. Tervei között szerepel a továbbtanulás, de most még marad egy évet a salgótarjáni Táncsics Mihály technikumban, ahol egy szakmával is szeretne gazdagodni.

Dénes Aletta a magyart és a matekot könnyebbnek tartotta, mint a történelmet.
– Az első feladatrész bizonyult számomra nehezebbnek, az esszéírás viszonylag gördülékenyebben ment. Utóbbira sokkal többet gyakoroltunk az iskolában is. Akadtak meglepetések, de olyan feladatok is voltak, amire készültünk – emelte ki Dénes Aletta.

Pusuma Martin András is nehéznek tartotta a történelem érettségit. 
– Sajnos nem tartozik a kedvenc tantárgyaim közé, illetve nem is megy úgy, ahogy azt szeretném. Ennek ellenére remélem, meglesz a kettes. Mindent leírtam, amit jónak gondoltam és az atlasz is nagy segítségemre volt – tudtuk meg az érettségizőtől.

Szép Ádám Antal könnyebbre számított, az első rész, a rövid választ igénylő feladatok okoztak inkább nehézséget számára. 
– Úgy érzem, az esszéírás jól sikerült, azzal tudok kicsit javítani a jegyemen. A matematikától tartottam a legjobban. A későbbiekben gazdaságinformatikus szakon tervezek majd továbbtanulni, de előtte szeretnék szakmát szerezni a jelenlegi középiskolámban – mondta Szép Ádám Antal.

Csütörtökön megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák is. Az írásbelik május 23-ig, hétfőig tartanak. Két év után ismét megtartják a szóbeliket is, a diákok emelt szinten június 1-től 9-ig, középszinten pedig június 13-tól 24-ig felelhetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában