Turisztikai beruházás

2022.05.30. 19:55

Megnyitja kapuit a látogatók előtt a felújított hollókői vár

Befejeződtek az 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztés munkálatai a világörökségi Hollókőn. A projekt részeként rekonstrukciós felújításon esett át a középkori vár, amely szombaton újra kinyitja kapuit a látogatók előtt. Elsők között pillantottunk be a polgármesterrel a kulisszák mögé.

Lászlók Judit

A település fontos részét képező erődítmény egyelőre még a kiállítások nélkül, de június 4-től ismét fogad érdeklődőket

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

A világörökségi falu az elmúlt években európai uniós és kormányzati forrásból 1,3 milliárd forintot fordíthatott turisztikai fejlesztésekre. A beruházás fő részét a középkori vár rekonstrukciós munkálatainak a megvalósítása jelentette, mely miatt több mint egy évig nem volt látogatható a létesítmény. 
– A fejlesztésre már szükség volt, mert a két pincén kívül szinte minden beázott. Ez jelentősen megnehezítette az állagmegóvást – mondta érdeklődésünkre Szabó Csaba, Hollókő polgármestere. 

Több mint egy évig volt lezárva a látogatók elől a vár
Fotó: NMH/Hegedűs Márk

Hozzátette: a beruházás során törekedtek a korhűségre. Ennek megfelelően megépült a torony teteje, ami sisaktetőt kapott, s visszakapta eredeti magasságát. A felső palotarészt is helyreállították, ezzel egy újabb emelet vált teljesen fedetté. Létrejött egy új szint, valamint elkészült a régóta vágyott körpanoráma is. 

A várból mesés panoráma tárul a látogatók elé
Fotó: NMH/Hegedűs Márk

A polgármester kifejtette, hogy az alsó várban megépült az impozáns kaputorony és a farkasverem, de a vár belső udvarterületén a falcsonkok is kiegészítést kaptak. 
– A legnagyobb változásokat a belső terek berendezése fogja jelenteni, hiszen új kiállítóteret alakítottunk ki, ahol a településről az eddigieknél jóval többet mutathatunk meg. Emellett kialakítottunk egy lovagtermet, amely a 14. század sajátosságait idézi fel. A helyszín számos rendezvénynek és találkozónak adhat majd otthont. Innen fog nyílni a vár kápolnája is, ahol lehetőség lesz akár egyházi esküvőt is tartani – ismertette Szabó Csaba. 

Lovagtermet is kialakítottak
Fotó: NMH/Hegedűs Márk

Kiemelte: a kiállítás tárgyainak a beszerzése folyamatban van, így az interaktív látványelemekkel felszerelt tárlatokat csak jövő tavasszal tekinthetik meg az érdeklődők. A település fontos részét képező középkori vár látogatása azonban már sokaknak hiányzott, ezért úgy határoztak, hogy június 4-én – egyelőre a kiállítások nélkül, de – megnyitják az erődítményt. Egy rövidebb bezárásra akkor lehet számítani még, amikor a tárlatokat véglegesítik. 
– A közeljövőben az egyik legfontosabb feladat a vár három ponton való statikai megerősítése, amelyhez már benyújtottuk a kérelmeket. Emellett szeretnénk a vár előtti területen egy középkori teret is kialakítani – közölte a polgármester. 
 

A belső terek is jelentősen megújultak
Fotó: NMH/Hegedűs Márk

Gasztronómiai élményt nyújtanak

Szabó Csaba polgármester elmondta, hogy a turisztikai fejlesztés első elemeként korábban létrehoztak egy negyven férőhelyes parkolót, valamint a Millennium parkot is berendezték. Nemrégiben kívül-belül felújították a Dr. Román András Látogatóházat is, melynek berendezési tárgyai beszerzés alatt állnak. A Hollóköves Bisztróban 60 millió forintból konyhatechnológiai fejlesztés történt, míg a Palóc konyhán egy gasztronómiai élményközpont épült az Ófaluban. Itt hamarosan egy hagyományos gasztrotörténeti élmény- és rendezvénytér, látványkonyha és palóc tematikájú főzőiskola nyílik. Célja, hogy a látogatók bepillanthassanak a helyi finomságok elkészítésének folyamatába is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában