Igények

2022.05.04. 08:37

Megjelent a nógrádi levéltár első elektronikus kiadványa

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára az Adatok, források és tanulmányok a Nógrád Megyei Levéltárból című könyvsorozatában a hagyományos kiadású kötetek mellett – napjaink megkerülhetetlenné váló digitális világához igazodva – helyet szeretne adni az elektronikus kiadványoknak is.

Gerhát Karina

A tankönyvek változó Trianon-képéről is szól az anyag

Forrás: H.Cs., NMH

– A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára és a Selye János Egyetem Tanárképző Kar Történelemdidaktika doktori tanulmányi programja együttműködésében 2020-ban Újrarajzolt határ – újrarajzolt történelem címmel megtartott Levéltári Nap Trianonra, annak következményeire és ahhoz kapcsolódóan a változó történelemtanításra fókuszált – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit. 

A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója hozzátette: a jelenlegi kötet, amely a közelmúltban jelent meg, 67 oldalas, és az online módon rendezett Levéltári Nap előadásainak a szerkesztett változatait tartalmazza. Bese László, a komáromi Selye János Egyetem történelemdidaktika szakos doktoranduszának és Vajda Barnabás történész, docens, a Selye János Egyetem Tanárképző Karán működő Történelemdidaktika Doktori Iskola vezetőjének a tanulmánya a szlovákiai, illetve Sebestyénné Batta Ágnes, a Nógrád Megyei Levéltár munkatársának a publikációja a magyarországi tankönyvek változó Trianon-képéről szól. Szepessyné Judik Dorottya, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának a munkatársa pedig az 1920 utáni felvidéki siketoktatásról, illetve azon belül a történelemtanításról írt a kötetben. 

– Bízunk benne, hogy ezek a tanulmányok hozzájárulnak ahhoz – igazodva Vajda Barnabás 2020-ban megjelent Történelemdidaktika és történelemtankönyv-kutatás című könyvében megfogalmazott gondolataihoz –, hogy a jövőben olyan történelemtankönyvek szülessenek, amelyek a 21. század igényeinek megfelelnek, illetve felülemelkednek a nemzeti elfogultságon – hangsúlyozta Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Címkék#levéltár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában