Medveles

2022.05.26. 11:16

Korábban is láttak medvét a szerdai nógrádi észlelés környékén, két lábon állva nézte a berceli párt

Amint arról beszámoltunk szerdán, a reggeli órákban medvét láttak az Erdőkürthöz közeli Acsa település határában.

G.E.

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Szebeniné Palik Katalin, Erdőkürt polgármestere arról tájékoztatott, hogy a helyszínen található nyomokból Galbavi József, a Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Erdészetének kerületvezető vadásza megállapította, hogy valóban az említett nagyvad tart a nógrádi falu felé. Ezért felhívták a lakosság figyelmét, hogy amíg nem sikerül megtalálni és befogni az állatot, ne sétáljanak, gombázzanak a közeli erdőkben. 

Szebeniné Palik Katalin arra is kitért, hogy a községben korábban még nem volt medveészlelés. Egy évvel ezelőtt azonban a közelben lévő Bercel határában már felbukkant a vad, akkor a haszonállatok állományában kárt is okozott.

A Facebookon közzétett felhívásra több hozzászólás is érkezett. Ezekből kiderült, hogy Radics Ramóna párjával, Sólyom Gáborral egy hónappal ezelőtt összetalálkozott a nagyvaddal. Megkeresésünkre a lány felidézte az esetet. 

– A barátommal egy este, 9 óra körül elhatároztuk, hogy piknikezni indulunk a berceli házuk közelében található homokbányához. A leterített pokrócon ültünk, amikor a bánya fölötti dombon feltűnt egy nagyon magas árnyék, ami két lábon állt. Mivel telihold volt, jól ki tudtam venni a vonalait, és a telefonommal is világítottam – mesélte el az esetet Radics Ramóna. – Felhívtam a párom figyelmét is az alakra, ami négykézlábra ereszkedett és felénk indult. Gyorsan pakoltunk és rohantunk haza, azt még láttam, hogy cikk-cakkban futott utánunk a medve. Szerencsére közel található ide a barátom háza, így gyorsan hazaértünk.

Ramóna azt is elmondta, hogy gyakran járnak kirándulni a családjával, így ismeri a vadakat. Ezért biztos abban, hogy medvét láttak. Másnap visszamentek a helyszínre és találtak mancsnyomokat is. Ezért jelentették a berceli önkormányzathoz és vadőröknek is az esetet, azonban semmi sem történt az ügyben. 

– Azóta is sokan kirándulnak a homokbányák környékén. Kisgyerekes családok is járnak arra. Sokan nem hiszik el nekünk, hogy medvét láttunk. Azonban én biztos vagyok magamban, így nem sétálunk azóta a faluhoz közeli erdőkben – fogalmazott a fiatal lány, aki arra is kitért, hogy két évvel ezelőtt a szandai várnál láttak medvét, egy fiatal pár pedig bocsokkal is találkozott.

Címkék#medve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában