Sport

2022.05.12. 14:04

Kihívásokkal teli rendezvények várják a fiatalokat az új balassagyarmati sportközpontban

Egy hónapja adták át a város legújabb intézményét, a Honvédelmi Sportközpontot. A megközelítőleg 100 fő befogadására alkalmas, mintegy 1100 négyzetméteres létesítmény a fiatalok hazafias és honvédelmi nevelése szempontjából jelentős. Többek között multifunkcionális közösségi teremmel, sportlövészetet kiszolgáló és oktatóhelyiségekkel, valamint fedett lőállású nyitott lőtérrel is rendelkezik. Bálint Béla Zoltán, a sportközpont lőtérvezetője, egyben létesítménygazdája, a közeljövőben megrendezésre kerülő rendezvényekről és az induló foglalkozásokról tájékoztatott.

Lászlók Judit

Heti három alkalommal tartanak karateedzéseket

Forrás: Beküldött

– Milyen sportfoglalkozásoknak ad otthont jelenleg a Honvédelmi Sportközpont? 
– A küzdősporttermünkben erőnléti, fitneszalapú tevékenység zajlik heti három alkalommal Blaskó-Perlaky Evelin edző irányításával. Itt indulnak a karateedzések is Takács Csaba edző vezetésével. Az edzéseket tartó szakemberek korábban kiépített vendégköre mellé természetesen civilek is csatlakozhatnak. Az íjászat gyakorlására sem kell már sokat várni, úgy tűnik, megtaláltuk a megfelelő embert, aki a foglalkozásokat tartja, már csak a szükséges dokumentáció van hátra. Legjobban a légpuskalövészetet várták a környékbeliek. Köszönjük az érdeklődők türelmét, örömmel tudatjuk, hogy hamarosan indulnak a foglalkozások, előreláthatólag május 16. után, a kezdeti időszakban ingyenesen. A lőtéren éleslövészet a rendőrségi engedélyeztetési eljárás befejezéséig nem lehetséges. 

– Hogyan lehet igénybe venni az intézmény szolgáltatásait? 
– Jelenleg a próbaüzem folyik, így most mindenki ingyenesen látogathat hozzánk. A küzdősportteremben zajló edzések, valamint a légpuskalövészet térítésmentes lesz, persze meghatározott keretek között, amelyet a jelentkezők létszáma erősen befolyásol majd. Az íjászat elindulásakor ugyanez az elképzelés. 

– Milyen programok várják az érdeklődőket a következő időszakban? 
– A sportközpont létrejöttével a Balassagyarmaton és környékén élők nemcsak az egészséges életmódra és a sportokra kaptak újabb lehetőséget, hanem a hazafias gondolkodás elsajátítására is. A városban, amely a Civitas Fortissima, a legbátrabb város megtisztelő címet viseli, s ahol az uniós csatlakozásunkat megelőzően évtizedeken át fontos szerepet töltött be az itt működő határőr-parancsnokság, élő hagyománya van a honvédelemnek. A haza védelmének elméleti alapjai az itt élők tudatának szerves részét képezik. A sportközpontban szervezett programok nemcsak a gyakorlati tudás megszerzéséhez és az erőnlét fenntartáshoz biztosítanak lehetőséget, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy a fiatalok jobban kötődjenek a szülőhelyükhöz. Rendezvényeinken lehetőséget kapnak arra, hogy fizikai és szellemi értelemben is megéljék, mit jelent a bajtársiasság, a hűség, a haza iránti elkötelezettség, aminek napjainkban rendkívül megnőtt a szerepe. Május 13-án a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolával, valamint a Badisz VSE-vel közösen szervezzük az Ipoly Challenge Honvéd Kadét Járőrversenyünket. Gyereknap alkalmából bekapcsolódunk a város háromnapos programsorozatába. Május 27-én délután az általános iskolások látogatnak el hozzánk sportvetélkedőre, majd családi délutánt tartunk, ahol a kicsik belekóstolhatnak a lézeres lövészetbe, az íjászatba, és kipróbálhatják az új OCR Warriors pályánkat, amennyiben megfelelő a testmagasságuk. Emellett szervezünk szörpkóstolót, arcfestést, kézműves-foglalkozást és lufihajtogatást is. A nemzeti összetartozás napján, június 4-én a Magyarok Világszövetsége Magyar Szer elnevezéssel egész napos hagyományőrző programsorozatot szervez, amelynek Balassagyarmat Város Önkormányzata a fővédnöke. A rendezvény lebonyolításában sportközpontunk is részt vesz. Nyáron pedig várjuk a városban első alkalommal megszervezett, kihívásokkal teli harcos honvédelmi táborban részt vevő fiatalokat, akik testüket, lelküket és szellemüket is nálunk próbálják majd építeni. 
 

Több elemmel szerelték fel az akadálypályát | Nagy izgalommal várják az érdeklődők, hogy birtokba vehessék az OCR Warriors Akadálypályát, ami egy kerítéssel elkerített részen található, hatpólusú, hétszer hét méteres akadálypálya. – Többféle akadályelem található itt, úgymint gyűrű, lajhárcső, mászógerenda, háromféle mászópalánk és az úgynevezett „irkafirka”, ami voltaképpen két kapaszkodórúd, amelyeket a kialakított járatban úgy kell végigvezetni, hogy a használó a rudakon lóg. Ezt kifejezetten az OCR futásfajtához alakították ki, a monoton futásedzéseket megszakító erőnléti elemekkel – mondta Bérczi Bálint sportszervező, hozzátéve: – Egyszerre 6-7 ember lehet a pályán, de ezt a résztvevők képességei és a kialakított szakasz is befolyásolják. A pálya csak szakképzet felügyelet mellett vehető igénybe. Fontos, hogy a pálya biztonságtechnikai okokból csak a legalább 140 centiméter magasságot elérők számára engedélyezett. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában