Salgótarján

2022.05.26. 13:00

Ismét együttes rendezvényt tartottak

Cs. B.

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság több mint százéves múltra tekint vissza, hiszen 1911-ben alakult. Ilyen hosszú idő alatt természetesen sok szervezeti változáson ment át. Legújabbkori történetének fontos dátuma s egyben állomása 1985, amikor is létrejöttek a megyei tagozatok. Nógrád megye sem volt kivétel, de egy idő után lanyhult az itteni tevékenység, ezért a közelmúltban, 2019-ben – nem kis mértékben a Társaság egyik alelnöke, Fábiánné dr. Szenczi Ibolya ösztönzésére – döntöttek úgy, hogy újjászerveződnek és megpezsdítik tevékenységüket. Az elnök – nem függetlenül a Mikszáth-kultusztól sem – a balassagyarmati Pásztor Sándorné, az alelnök Bátonyterenyéről a szintén nyugdíjas tanárnő, Oravecz Lászlóné lett. Utóbbi jó személyes kapcsolatokat ápol a salgótarjáni székhelyű Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatójával, Molnár Évával, s ennek eredményeként kötöttek együttműködési megállapodást. 
E kapcsolat keretében hívta meg a társaság megyei tagozata a minap az intézménybe dr. Tverdota György irodalomtörténészt, József Attila-kutatót a „török, tatár, tót, román kavarog e szívben” József Attila nemzettudata című előadására és a Gondoljátok meg, proletárok I. Az ifjú József Attila című könyvének bemutatójára. A vendég a jelzett tartalmon, a költő életművének elemzésén túl – kérdésekre válaszolva – beszélt többek között a magyar könyvkiadás állapotáról is. Annál is inkább, mert közeledik az ünnepi könyvhét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában