Elismerés

2022.05.25. 17:30

Helytálltak a határon: csaknem félszáz nógrádi katonát tüntettek ki

A Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalja is már évek óta részt vállal a déli határszakasz védelmében. E feladat ellátásáért a közelmúltban a Nógrád megyei érintettségű zászlóalj önkéntes és aktív katonái közül csaknem félszázan vehettek át szolgálati jelet. Májusban ismét a déli határ felé indult egy megyei honvédcsoport.

Veres Edina

Negyvennyolc szolgálati jelet nyújtottak át a nógrádi zászlóalj elhivatott katonáinak

Forrás: NMH

Gáspár M. Levente alezredes, a nógrádi zászlóalj parancsnoka elmondta: az ellenőrző tevékenységet a rendőrség mellett a honvédség ideiglenes alkalmi kötelékei látják el, amelyekben évek óta rendszeresen bizonyítják tettrekészségüket szűkebb hazánk aktív és önkéntes területvédelmi tartalékos (ött) katonái. 

– A déli határszakaszon tanúsított kiemelkedő helytállásáért negyvennyolc Nógrád megyei katona vehette át a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel elismerést a közelmúltban. Ők a 2020–2021-es időszakban teljesítettek szolgálatot – mondta az alezredes. 

Hozzátette: a nógrádi zászlóalj állománya hozzávetőleg négyszáz katonát számol jelenleg. Az elismerések magas száma Gáspár M. Levente alezredes szerint szűkebb hazánk lakosainak figyelmét arra is ráirányíthatja, hogy az alakulatuk katonái szívvel-lélekkel szolgálják Magyarországot. A helytállásukra pedig továbbra is szükség van, így május közepén ismét egy nagy létszámú önkéntes és aktív katonát számláló Nógrád megyei csoport indult a déli határra. 

A szolgálati jellel elismertek között volt Puszta Zoltán ött. törzsőrmester, aki 2020-ban csatlakozott a honvédség kötelékébe, miután a koronavírus-világjárvány miatt elveszítette munkáját. Korábban speciális önkéntes területvédelmi tartalékosként, míg jelenleg már önkéntes területvédelmi tartalékosként szolgál. Több alkalommal járt már a déli határon, illetve a most induló köteléknek is tagja.

Eddigi határszolgálatai alatt azt tapasztalta, hogy a katonák egy összetartó közösséget alkotnak, amire szükség is van, hiszen a migránsok egyre erőszakosabbak a határt őrzőkkel szemben. 
Ezt a véleményt osztotta Veress Anita ött. szakaszvezető is, aki eddig kétszer teljesített határszolgálatot az ideiglenes alkalmi kötelékekben, amiért ő is elismerést vehetett át. Mint mondta, májusban ismét a délre vezényelt csapattal tart. 

– A határsértők viselkedése, és a módszereik is egyre agresszívabbak. Előfordult, hogy a kerítésnek létrát támasztva próbáltak átjutni a műszaki határzáron, és csak akkor fordultak vissza, amikor látták, hogy közeledünk – mondta a szakaszvezető, aki nem teherként, hanem kihívásként élte meg nőként a nem hétköznapi feladatokat. Ebben véleménye szerint az is szerepet játszott, hogy csapatuk olyan, mint egy családi kötelék: mindenben számíthatnak egymás támogatására. 

Kollégánk helytállását is díjazták |  A kiosztott negyvennyolc szolgálati jel egyikén kollégánk, Hüvösi Csaba neve olvasható. A Nógrád Megyei Hírlap fotóriportere 2020-ban vonult be önkéntes műveleti tartalékosként a nógrádi területvédelmi zászlóaljhoz. – Két alkalommal teljesítettem szolgálatot hazánk déli határánál. Első alkalommal egy vasúti átkelőhelyet biztosítottuk a társaimmal, illetve a rendőrséggel együttműködve a szomszédos országokból érkező szerelvények ellenőrzését. A második esetben már járőrfeladatokat osztottak rám, amely során a rendőrségi állomány munkájának biztosítását és támogatását láttuk el annak érdekében, hogy a határsértők ne léphessenek be Magyarország területére – számolt be élményeiről munkatársunk, aki szintén a közelmúltban vehette át a szolgálati jelet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában