Fejlődés

2022.05.17. 17:20

Három fontos létesítmény építési munkálatai is javában zajlanak Rétságon

Három nagyszabású kivitelezés zajlik párhuzamosan a nyugat-nógrádi járási székhelyen, ám ezek közül kettőnél különböző okok miatt csúszik a befejezés. A Hunyadi ligetben már szinte teljesen kész a tanuszoda, a piacnál még nem érték el a munkálatok ezt a szintet, míg a bölcsőde jelenleg mintegy kétharmados állapotú.

Hegedűs Henrik

A város új bölcsődéjének kialakítása is jó ütemben halad

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

A városban tett látogatásunk alkalmával először a tanuszoda építkezését kerestük fel. Javában dolgozó munkásokkal nem találkoztunk, mindössze egy barátságos biztonsági őrrel beszélgettünk. A létesítményhez vezető új, szilárd burkolatú út nemrégiben készülhetett el, hasonlóképpen a parkoló kialakítását is befejezték. A beruházás teljes mértékben állami tulajdonú, az önkormányzat mindössze a területet biztosította az egykori laktanya északnyugati szélén. Értesüléseink szerint néhány technikai gond nehezíti mostanában a kivitelezést, de legkésőbb ősszel, rosszabb esetben jövő év tavaszán megtörténhet az átadás. 

Ezután a település központjába mentünk, itt, az épülő új piac szomszédságában találkoztunk Mezőfi Zoltán polgármesterrel, aki elmondta, a vásártér kialakítása is fennakadásokkal küszködött. Az eredetileg kijelölt kivitelező ugyan elkezdte a munkát, felépült az „U” alakú pavilonsor, ám a terület közepére kerülő őstermelői részleg építéséhez még nem fogtak hozzá. Ráadásul menet közben új közbeszerzési eljárást indítottak, új kivitelező jelent meg a terepen, így a közelmúltban ismét nagyobb intenzitással folytatódhatott a tevékenység. A piac a Zöld Város Program részeként, közel félmilliárd forint támogatási összeg felhasználásával létesül, a befejezési határidő pedig de­cember 15. 

Harmadszorra a bölcsődét tekintettük meg. A város óvodájával szemközti, korábbi üres telken alakították ki az intézményt, amely tizenkét gyermek fogadására lesz alkalmas. A polgármester tájékoztatása szerint kétharmados a készültségi állapot. Az épület szerkezete már áll, a tető a cserepezéssel együtt a helyére került, több nyílászárót már felszereltek, a tetőtér kialakítása azonban még várat magára. A képviselő-testület döntése értelmében június elsejétől a kinevezett intézményvezető megkezdi munkáját, és várhatóan őszre megnyílhat Rétság bölcsődéje. 

– Őszintén remélem, hogy a három nagymértékű kivitelezés most már határidőre tényleg befejeződik. Fontos előrelépés ez a településünk életében. A bölcsődére az érintett szülők részéről határozott igény fogalmazódott meg, a piac az egész térségünk gyümölcs- és növénytermesztésére fellendítő hatással lehet, és végre normális, huszonegyedik századi körülmények között árusíthatják portékáikat a termelők. A tanuszoda kapcsán pedig aligha kell ecsetelni, mennyire lényeges az egészséges életmód népszerűsítése. Balassagyarmat példája bebizonyította, mekkora lelkesedéssel csobbantak a medence vizébe az úszótanfolyamokon részt vevő fiatalok, és erre számítunk a rétsági létesítmény esetében is – fejezte be gondolatait Mezőfi Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában