Fesztivál

2022.05.13. 09:55

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a főzőversenyt és a fesztivált Karancsberényben

A karancsberényi Reménység Nyugdíjas Klub első alkalommal, hagyományteremtő szándékkel rendezi meg a Vidék ízei főző- és kulturális fesztivált május 14-én, szombaton a művelődési ház környékén. A nap folyamán főző- és süteménysütő versennyel, kulturális programokkal, ételkóstolóval, hagyományőrző játékokkal és kisvonatozással várják az érdeklődőket.

Gerhát Karina

Egy-egy főzőversenyre nemcsak a saját specialitásaikat viszik el, hanem a karancsberényi értékeket is népszerűsítik

Forrás: NMH Archív

A helyi Reménység Nyugdíjas Klub 2002-ben vált hivatalosan is civil szervezetté, amit akkor Kovács Sándorné hozott létre. Négy évvel ezelőtt pedig Palla Andrásné lett az egyesület vezetője, motorja.

– Húsz esztendeje azért hívták életre a nyugdíjas csoportot, hogy legyen olyan közösség a faluban, ahol az idősebb korosztály eltölti a szabadidejét, meg tudja osztani másokkal az örömét és a bánatát. Olyan programokat valósítsanak meg, amelyekkel színt visznek a karancsberényiek életébe. Jelenleg 28 tagja van a klubnak, az elmúlt években többen voltunk, de sajnos sokan meghaltak már közülünk. Leginkább hagyományteremtő és értékőrző rendezvények szervezésére törekedünk, amikbe a fiatalokat is próbáljuk bevonni, hiszen fontosnak tartjuk, hogy ők is megismerjék a múltbeli szokásokat. Szinte mindegyik helyi rendezvényen részt veszünk, az alkalomhoz illően pedig például fonós jelenteket állítunk össze, karácsony előtt betlehemes játékkal készülünk. Úgy gondolom, meghatározó szerepet töltünk be a község életében, valamint távolabbi településeken, sőt még a határainkon túl is öregbítjük Karancsberény hírnevét – mondta el portálunknak Palla Andrásné.

A Reménység Nyugdíjas Klub vezetője hozzátette: amikor elmennek egy-egy főzőversenyre, akkor nemcsak a helyi specialitásokat viszik magukkal, hanem az itteni értékeket is próbálják megismertetni az ott élőkkel. Gondol itt például a régen készült kézimunkák, illetve a főzéssel kapcsolatos korábbi eszközök bemutatására.

– Ezeken a megmérettetéseken mindig szép eredményeket érünk el. Legutóbb a Esterházy Barokk Ételfőző Fesztiválon vettünk részt, ahol a hercegnek, illetve a séfeknek is elnyerte a tetszését a híres karancsberényi fánk – tudtuk meg Palla Andrásnétól. Kifejtette: ezeken a gasztronómiai eseményeken mindig nagyon jól érzik magukat, ezért néhány évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy Karancsberényben is kellene szervezni hasonlót. Ez idáig azonban különböző okok miatt nem valósulhatott meg ilyen rendezvény.

– Idén régi álmunk vált valóra, amikor egy pályázati lehetőségnek köszönhetően mintegy 900 ezer forintot nyertünk az áhított fesztivál lebonyolítására. A szombati Vidék ízei főző- és kulturális fesztiválra eddig 20 csapat jelentkezett be a környező településekről, a távolabbi tájakról, még Szlovákiából is. Mindenki a saját vidékére jellemző ételeket készíti majd. Ezen kívül a helyszínen sütött és az otthonról hozott süteményeket is várjuk. Az ételeket az a zsűri bírálja majd el, amelynek elnöke Lovasi József, a Szabadtűzi Lovagrend tagja lesz. Nagyon bízunk a rendezvény sikerességében, hiszen hagyományteremtő szándékkal hívtuk éltre. Reméljük, hosszú éveken keresztül minden év tavaszán hasonló színvonalú főző- és süteménysütő versenyt tudunk majd lebonyolítani, amihez a továbbiakban is számítunk a helyi önkormányzat, a civil szervezetek, valamint a magánszemélyek támogatására, akik most is a segítségünkre voltak. Köszönettel tartozunk nekik – hangsúlyozta Palla Andrásné.

A főzőversenyt követően, 12 órától a kulturális programoké lesz a főszerep. Délután 17 óra 30 perctől Márió, a harmonikás mulattatja majd a közönséget. A nap folyamán ételkóstolási lehetőséggel, gumikerekes kisvonattal, hagyományőrző játékokkal is várják az érdeklődőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában