Fontos a megelőzés!

2022.05.04. 19:47

Fontos a megelőzés! A nógrádi nőknél nagyobb a szűrési hajlandóság

Szűkebb hazánkban a keringési rendszer betegségei után a daganatos megbetegedések vezető helyen állnak. A szakemberek szerint fontos lenne, hogy minél többen részt vegyenek az ingyenes szűrővizsgálatokon.

Gubányi Patrik

A szűrőbuszokon ingyenes vizsgálatokkal és prevenciós szolgáltatásokkal is várják a lakosságot

Forrás: NMH | Fotó: H. M.

Nógrád megyében a daganatos megbetegedések előkelő helyen szerepelnek a vezető halálokok között. A helyzet javításának a kulcsa, hogy a megfelelő módon és időben vessük alá magunkat azoknak az ellenőrzéseknek, amik életet menthetnek. A szűrővizsgálatok elsődleges célja, hogy tünetmentes állapotban felismerjenek egy esetlegesen fennálló betegséget, így a gyógyulási esély is jóval magasabb.

– A Magyar Rákellenes Liga (MRL) tevékenységének középpontjában a megelőzés és a korai felismerés fontosságának hangsúlyozása áll – mondta Kreicsi Mária, az MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke. 

Hozzátette: az egyik legfontosabb feladatuk, hogy minden lehetséges fórumon felhívják a figyelmet az önvizsgálatok és a szűrővizsgálatok fontosságára. 

– A szűrővizsgálatok két fajtáját különböztetjük meg, az egyik a veszélyeztetett lakosságcsoportokra kiterjedő, szakmailag indokolt gyakorisággal végrehajtott behívásos rendszeren alapul, míg a másik az alkalomszerű szűrés. Szervezetünk évente körülbelül tíz alkalommal szervez szűrővizsgálatokat egészségnapokon, falunapokon, sport- és egyéb rendezvényeken állapotfelméréssel, felvilágosítással és tanácsadással egybekötve. Legközelebb május 8-án, vasárnap a városi egészségnapon nyújtunk ezekre lehetőséget a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával együttműködésben. Lehetőség adódik többek között anyajegyszűrésre, szájüregi szűrésre, tüdőkapacitás, vércukor és koleszterinszint-mérésre. – ismertette az elnök. 

A tapasztalatok szerint a szűrővizsgálatokon való részvétel messze elmarad az ideálistól megyénkben is, viszont a nők nagyobb aktivitással járnak el  az ellenőrzésekre.

– A szűrési ellenőrzések már gyermekkorban elkezdődnek az iskolákban. A higiéné és fogászati szűrések, valamint a gerincvizsgálatok már általános iskolában elkezdődnek, ezzel egy alap szűrési nevelést mutatnak a gyermekek felé – mondta dr. Ferkó Attila salgótarjáni háziorvos. 

Hozzátette: a tendencia azt mutatja, hogy a férfiaknál nagyon alacsony a szűrővizsgálatok iránti hajlandóság, pedig a prosztatarák kialakulása elég gyakori. 

– A nógrádi nők nagyobb fegyelmezettséget mutatnak e témában, ők az ajánlott éves szűrővizsgálatokra akár többször is elmennek. A szervezett népegészségügyi vizsgálatot erősítik a szűrőbuszos vizsgálatok, erre is számtalan lehetőség van megyénkben – hangsúlyozta dr. Ferkó Attila. A szakember szerint fontos volna, hogy a lakosság rendszeresen eljárjon a kivizsgálásokra és vegyék komolyan, hiszen az életet menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában