Depresszió

2022.05.12. 13:50

Fáradtsággal, levertséggel küzdenek a jó idő ellenére a nógrádiak

Hiába a jó idő, sokan mégis gyengének és kedvetlennek érzik magukat. Nógrádi szakembereket kérdeztünk arról, mi az oka a tavaszi fáradtságnak, s hogyan küzdhetjük le a fennálló problémát.

Gubányi Patrik

A fejfájás és az ingerlékenység is tünet lehet

Forrás: Illusztráció | Pexels

Bár a tavasz megérkezésével feléled a természet, ennek ellenére sokan panaszkodnak fáradtságra, fejfájásra és ingerlékenységre. Ennek számos oka lehet, melyek közül az egyik, hogy télen jóval kevesebb vitamint juttatunk be a szervezetünkbe, általában zsírban dús ételeket eszünk, a gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztását pedig elhanyagoljuk. 

Érdeklődésünkre dr. Ferkó Attila háziorvos ismertette, hogy a fáradtságérzetért elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok a felelősek. 

– A tavaszi kimerültséget azonban nem csupán a hormonszintek változása okozza, hanem a zsírban gazdag és kalóriadús ételek túlzott fogyasztása is. A nyárhoz viszonyítva alig-alig fogyasztunk a télen friss gyümölcsöket és zöldségeket, így a szervezetbe kevés ásványi só és vitamin jut be. Az inaktivitás ellen pedig elektrolitokat, sókat és vitaminokat ajánlott rendszeresen szedni. A tavaszi kimerültség jelei lehetnek a koncentrációs nehézségek, pszichés rendellenességek, csökkenő teljesítőképesség, levertség, ingerlékenység, valamint izomfájdalmak – tette hozzá a háziorvos. 

A szakember szerint fontos még ezek mellett, hogy minél többet mozogjunk. A rendszeres, képességeinkhez mért testmozgás nemcsak a keringést, az izmokat, a csontokat és az immunrendszert erősíti, hanem a stresszt is oldja. 

Oravecz Zsuzsanna zumba-oktató elmondta: mindenkinek meg kell találnia azt a mozgásformát, amit örömmel végez, hiszen úgy tud hosszú távon az élete részévé válni. 

– A zumba egy táncos edzés, melynek során a mozdulatok az aerobik és a különböző táncstílusok lépéseiből tevődik össze. A fülbemászó latin-amerikai ritmusokhoz könnyen követhető mozdulatsorok társulnak, ezáltal a vendégek sikerélményekkel telve, jókedvűen vesznek részt az órákon. Amellett, hogy fizikai erőnlétünket fejlesztjük, pozitív életenergiával is feltöltődünk – közölte a szakember. 

Hozzátette: a tavaszi fáradtság ellen csodaszer lehet, hiszen felfrissül a test és a lélek is. 

– Tánc közben vidámabbak leszünk, energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak. Erősíti az immunrendszert, oldja a stresszt, égeti a kalóriákat, ezáltal boldogabbá és elégedettebbé válik annak művelője. Aki egyszer kipróbálja ezt a mozgásformát, az mindig a következő órát fogja várni – nyilatkozta portálunknak az oktató. 
 

Címkék#depresszió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában