Tisztség

2022.05.28. 13:04

Falujáért tevékenykedik a régi-új elnök a rimóci egyházközségben

Herczeg József második alkalommal tölti be az egyházközség világi elnöke tisztségét a faluban.

Sz. F.

Herczeg József immár negyven éve él Rimócon, jól ismeri a falut, ahol tud, ott mindig szívesen segít

Forrás: NMH | Fotó: Sz. F.

Az ezredforduló idején még 12 tagja volt az elnökségnek, jelenleg nyolcan vannak. Czombos atya távozása után a községben megszűnt a plébánia, jelenleg Urus atya Nagylóc, Hollókő, Varsány és Rimóc községek lelkipásztora, plébániája Nagylócon található. Czombos atya pár éve gyümölcsfákat, szőlőt telepíttetett. Ennek gondozását az egyházközség tagjai végzik. 

– Jó a kapcsolatunk a helyi Szent József-szövetséggel, a munkák dandárja idején megkérjük őket, hogy segítsenek – mondta Herczeg József. Szólt arról, hogy a templom kertjében 14 fenyőfa állt, amelyek már elöregedtek, balesetveszélyessé váltak. Javaslatára az elnökség úgy döntött, hogy a fákat kivágják, azonban a faluban egyesek nehezteltek rájuk emiatt. A kivágott fák helyére tujákat ültettek. Az egyházközség aktívan részt vesz a helyi egyházi ünnepek szervezésében is. – Sajnos a községünkben baj van a közbiztonsággal, a templomba is betörtek. Annak idején riasztókat szereltettünk fel. Most, haladva a korral, szeretnénk bekameráztatni a plébániát és a templomot. A testületünk döntésével a Váci egyházmegyének mint tulajdonosnak is egyet kell érteni. 

Herczeg József elmondta, hogy korábbi elnöksége idején 20 millió forint pályázati pénzből felújították a templom tetőszerkezetét, a régi pala helyére cserép került, a tornyot vörösrézzel borították. Az elnök úgy gondolta, ha már fel van állványozva az épület, akkor a falait is érdemes lefesteni. A testület is egyetértett javaslatával, a hívők pedig anyagilag járultak hozzá a munkálatokhoz. 

A Plébánia épületében közösségi teret alakítottak ki, amit annak idején Dr. Beer Miklós Váci megyés püspök szentelt fel. Összefogással sikerült a templomkertben a járdát térkővel borítani. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában