Gasztronómia

2022.05.05. 13:55

Ezeket az ételeket keresik a legtöbben a nógrádi vendéglátóhelyeken

Több étterem tapasztalta azt szűkebb hazánkban, hogy megváltoztak a vendégek szokásai az emelkedő élelmiszerárak hatására. Bár drasztikusan csökkenő forgalomról senki nem számolt be, abban egyetértenek, hogy jobban átgondolják az emberek a kiadásaikat. Előtérbe kerültek az olcsóbb, mégis kiadósabb fogások választása.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

A növekvő élelmiszerárak miatt az éttermek is áremelésre kényszerültek. Viszkok Krisztián balassagyarmati vállalkozó elmondta, hogy az alapanyagok költségét nem tudja teljes mértékben beépíteni a termékeibe, mert fél attól, hogy elveszíti a vendégeit. 

– A drágulás csak az egyik oka annak, hogy megváltoztak a vendégek igényei. Mostanában inkább az olcsóbb fogásokat részesítik előnyben a betérők. Megfigyelhető az is, hogy változott az emberek ízlése – fogalmazott az étteremtulajdonos.

A nógrádiak sokszor az olcsóbb, mégis a kiadósabb fogásokat választják | Fotó: Hegedűs Márk

Mint mondta, a szomszédunkban zajló ukrán-orosz háború kezdete óta érezhető az igények átalakulása. A folyamatos áremelés helyett pedig más módon igyekszik a vevők kedvében járni és áttért inkább a menük készítésére. Így kedvezőbb áron tudja kínálni az ételeket és a konyhára is csak annyi alapanyagot rendel, amiből nem marad felesleg.

– Nyoma sincs már annak a nagy forgalomnak, ami március elején volt tapasztalható. Akkor ugyan az időjárás is kedvezőbb volt, mint most, de nem lehet mindent erre fogni. Inkább a több tényező együttes eredménye, hogy hirtelen változás állt be a vendégek igényeiben – mondta Viszkok Krisztián.

Molnár Krisztofer salgótarjáni büfétulajdonos elmondta, hogy lépést kell tartaniuk a folyamatos áremelésekkel. Van ugyan egy tűréshatár, amit megpróbálnak átvállalni a vevőktől, de nekik is fedezniük kell a kiadásaikat.

– A vendégek megváltozott ízlése érződik a választásukon és a tendencia, hogy az olcsóbb, kiadósabb fogások kelendőbbek, hiszen sokaknak ugyanannyi bevételből kell gazdálkodni, mint hónapokkal ezelőtt, viszont az árak manapság jócskán megemelkedtek – árulta el a vállalkozó. 

Megyeszerte átgondoltabban költik a pénzüket az emberek – Salgótarján egyik legnépszerűbb gyorséttermének a tulajdonosa, Kónya Erzsébet meglátása szerint nem csökkent a forgalom az utóbbi időben, viszont nem is növekedett, ami tavaly és még februárban is megfigyelhető volt. – Azt hiszem, ennek is örülni kell, hogy nem veszítettünk vendégeket. Mindenki tudja ugyanis, hogy az áremelés azért van, mert mi is többet fizetünk az alapanyagokért. Ha bárki bemegy egy üzletbe, akkor ott sem a hónapokkal ezelőtti tarifával találkozik – fogalmazott Kónya Erzsébet. Hozzátette: érezhető, hogy az emberek jobban átgondolják, mire és mennyit költenek. A rendelések nem módosultak az utóbbi időszakban, mert például aki korábban rendszeresen rendelt pizzát, az most sem változtatott a szokásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában