Kertészkedés

2022.05.16. 20:09

Egyre jobban érdeklődnek a komposztálás iránt Nógrád megyében

Környezetünk megóvása otthon kezdődik. Megyénkben a kisebb településeken élő emberek egyre inkább érdeklődnek a komposztálás iránt, amit a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. is támogat.

Fodor Orsolya

Darálógép és az aprítás eredménye. A komposzt értékes anyag a kertészetekben

Forrás: Illusztráció

Fotó: Csapó Balázs

A komposztálás népszerűsítésével törekszik környezetünk megóvására a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. 

Kovács Csaba, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: az otthoni komposztálási programjuk gyakorlatilag százszázalékos kihasználtsággal működik. A lakosoknak erre a célra speciális edényeket biztosítanak, amelyekhez azonban csak várólista segítségével lehet hozzájutni. 

– Vidéken még él a nagyszülők öröksége, és fogékonyak az emberek a házi komposztálásra. Régebben a kert végébe vitték ki a lebomló szemetet. Érdemes tudni, hogy mi a különbség a bio- és a zöldhulladék között. Az előbbi a konyhában keletkezik, ide tartozik például a zöldségek héja, az utóbbi csoport részét pedig a levágott fű képezi – fejtette ki az ügyvezető igazgató. 

Mint mondta, a komposztálás a lakótelepek esetében kivitelezhetetlen, de még a város szélén élőkre is az a jellemző, hogy kényelmesek és nem szeretnének ilyesmivel foglalkozni. 
Hozzátette: a kisebb településeken viszont remekül működik a bevezetett rendszer. 

– A várólistára azért van szükség, mert az összes komposztálóedény használatban van. Abban az esetben, ha valaki visszaviszi azt a céghez, még aznap odaadják annak, aki korábban jelezte, hogy igényt tartana rá. 

A szakember hangsúlyozta: a komposztálással csökken a környezetet terhelő hulladék mennyisége, felhasználva a keletkezett anyagot a kiskertekben, termésnövekedés érhető el, illetve a szemetes edény is tehermentesül. 

Burik-Vincze Ágota, a Rimóci Kobak Egyesület elnöke úgy véli, hogy a bolygónk megóvása rendkívül fontos a jövő generációja számára, ezért a célért dolgoznak nap mint nap. 

– A feladatokat mindenkinek a közvetlen környezetében kell elkezdeni, és a fiatalabb nemzedékkel meg kell ismertetni a természet kényes egyensúlyát – mondta portálunknak. – Emellett jó példával kell szolgálni az ifjúság számára, amit követhetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában