Elismerések

2022.05.23. 20:19

Átadták a kiérdemelt díjakat a Nógrád megyei fotóklub tagjainak

Számos civil szervezet, különböző jellegű közösség ezekben a hetekben tartja a 2021-es esztendőt lezáró és az idei terveket szentesítő közgyűlését. Így történt ez a minap a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület esetében is. A fotográfusok – csakúgy, mint tavaly – ezúttal újra Salgóbányán, a Geocsodák Háza esztétikus környezetében végezték el az aktuális számvetést.

Csongrády Béla

Bővíz Sándorné átadja a győztes Homoga Józsefnek a Brunczel Tibor-vándordíjat

Forrás: Beküldött fotó

A megjelenteket a vezetőség nevében Bővíz Sándorné titkár köszöntötte, a tartalmi és pénzügyi beszámolót Homoga József tartotta. Az egyesületi elnök mindenekelőtt azokat az eseményeket, kiállításokat, klub- és egyéb programokat tekintette át, amelyeket – a váltakozó intenzitású vírusjárvány miatt korlátozott számban, nem mindig a tervezett időpontban, de a szabályok szigorú betartása mellett – végül is megtartottak. 

Többek között megemlítette, hogy a magyar fotográfia napja alkalmából az Előtér Galériában a Sziluett című pályázatra érkezett műveket állították ki. Ugyancsak sikeresnek bizonyult a Vízcseppek, a vizek világa, Salgótarján köztéri szobrai és a 100 éve város Salgótarján elnevezésű pályázat. Voltak diavetítések, digitális és videófilm-bemutatók, szakmai előadások, közösségépítő rendezvények is. Egyik alkalommal találkoztak az otthonukként szolgáló, tavaly 55 éves József Attila Művelődési Központ egykori és mai vezetőivel, az egyesülettel közvetlenül foglalkozó munkatársakkal. 

A közgyűlés két kiemelkedő programpontjaként említendő a díjkiosztás és a kerek születésnapot ünneplők köszöntése. Ezt megelőzően azonban egy szomorú, de önként vállalt kötelességének is eleget tesz a tagság: egyperces néma felállással emlékezik meg az 1964 – azaz a klub létrejötte – óta elhunyt társairól, köztük a három alapítóról, Brunczel Tiborról, Koós Pálról és Veres Mihályról. Sajnos ezután egy újabb személy – Bodrogi Lászlóné – neve és fényképe is felkerül az emléktablóra. Sőt, a titkos szavazás eredményeként a klub legmagasabb elismerését, az életműdíjat is posztumusz neki ítélték. A díjat nevezett férje már a korábbiakban átvette. Az indoklás egyrészt a szakmai hozzáértést, másrészt a közösség érdekében végzett munkát hangsúlyozta. 

Ugyancsak kiemelt díjazásnak számít a pontversenyben elért helyezés, amely a különböző helyi, területi és országos kiállításokon, pályázatokon elért eredményeket veszi figyelembe, ezért nagyjában-egészében objektívnek tekinthető. Ennek megfelelően a harmadik helyen Galicz József végzett 46 ponttal, a második helyezett Bakos Béla Márk 50 pontot gyűjtött. Nekik Homoga József adta át az oklevelet, majd a győztes szerepében is tapsot kapott: ugyanis a legtöbb pontot, 76-ot – a miskolci kiállításon és három helyi pályázaton elért eredményeivel – éppen neki sikerült megszereznie. Számára Bővíz Sándorné nyújtotta át a Brunczel Tibor-vándordíjat, amelyet egy esztendeig őrizhet otthonában. 

Szép hagyomány, hogy a közgyűlésen köszöntik azokat, akiknek az adott évben nullával és öttel végződik az életkoruk. Idén a két legidősebbnek a kilencvenéves dr. Fancsik János és P. Tóth László bizonyult. Egészségi állapotuk miatt sajnos egyikük sem tudta személyesen átvenni az emléklapot. Az egyesület köszönetét fejezte ki a számára erkölcsi és anyagi támogatást nyújtó intézményeknek, szervezeteknek, személyeknek, a hölgyek pedig köszöntötték a férfinap alkalmából tagtársaikat. Kovács Anna meggyőzően adta elő Srek Zsuzsanna Ti, férfiak! című írását. 

Májustájt értelemszerűen néhány 2022-re vonatkozó – fentebb is említett – elhatározás már meg is valósult, de a továbbiakban is sok teendő vár az egyesületre. Szeretnék, ha fotózó fiatalok is csatlakoznának hozzájuk, biztosítandó az utánpótlást. 

Komoly feladatra készülnek – Az Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemlét három megye – Borsod, Heves és Nógrád – felváltva szervezi meg. Ez év novemberében immár az 52. ÉMO-ra kerül sor, és a házigazda szerepét idén a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesületnek kell ellátnia. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva sem lesz könnyű feladat megfelelni a követelményeknek és méltó módon megrendezni hazánk e szegletében élő fotográfusok legújabb bemutatkozó fórumát, amelyen mindig rangot jelent részt venni, díjat kapni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában