Toborzó Emlékfutás 2022

2022.05.19. 19:43

A katonai hivatást népszerűsítette a honvédek Nógrád megyén átívelő emlékfutása (fotók)

Szűkebb hazánkba érkezett a Toborzó Emlékfutás 2022 nevű kezdeményezés, amelyhez kapcsolódva csütörtökön megemlékezést tartottak a nógrádi honvédek Salgótarjánban és Balassagyarmaton. Ez utóbbi helyszínen különböző programok során nyerhettek betekintést az érdeklődők a katonai hivatás szépségeibe.

Veres Edina

A balassagyarmati Civitas Fortissima téren is átvezetett a katonák váltófutása

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

A balassagyarmati Civitas Fortissima téren is átvezetett a katonák váltófutása

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

Az egész országon átívelő Toborzó Emlékfutás 2022 esemény május 6-án, a magyar sport napján rajtolt el, és szerdán érkezett szűkebb hazánkba Mátraszele és Kazár érintésével, majd a csütörtöki szakasz legjava is megyénkben zajlott. Szűcs Antal százados, a Magyar Honvédség (MH) Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott vezetője elmondta: az MH, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör által szervezett sportrendezvény célja a katonai hivatás, illetve a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. 

Csütörtök reggel Salgótarjánban, a Városháza téren dr. Dániel Zoltán alpolgármester felkötötte a város szalagját az emlékfutás stafétabotjára, majd a katonák neki is vágtak az aznapra tervezett szakasz teljesítésének. Tették mindezt többedmagukkal, hiszen más településekhez hasonlóan, megyénkben is adott volt a lehetőség a lakosok számára, hogy a lakott területeken belül csatlakozzanak az emlékfutáshoz. 

A megyeszékhelyen a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium, a Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Borbély Lajos nevét viselő tagintézmény diákjai mellett az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj katonái közül is többen felsorakoztak a rajtvonal mögé. A futók Etes, Endrefalva, Szécsény és Őrhalom érintésével értek el Balassagyarmatra, ahol a Civitas Fortissima téren Csach Gábor polgármester és programkavalkád fogadta őket. Rövid pihenő – és egy újabb szalag begyűjtése – után ismét útra keltek a váltó tagjai, akiket a város határáig a balassagyarmati technikum tanulói kísértek. 

Székely Attila százados, az emlékfutást teljesítő váltó tagjaként a Nool.hu érdeklődésére elmondta: minden szakasznak megvan a maga szépsége, a nógrádié a dombos-hegyes táj volt, amelynek emelkedői kellemes kihívást jelentettek a futók számára. 
– A váltónk három csapatból és összesen 25 futóból állt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 8-10 kilométert teszünk meg fejenként egy nap alatt. Természetesen a távok beosztásánál nagy gondot fordítunk arra, hogy mindenki számára meglegyen a regenerációhoz szükséges idő – mondta Székely Attila százados, aki elárulta: most először járt szűkebb hazánkban, amelynek szépsége annyira magával ragadta, hogy egészen biztosan visszatér még ide. 

Az emlékfutók útja ezután Érsekvadkertre, majd Bánkra vezetett, végül a csapat Szendehelynél intett búcsút szűkebb hazánknak. 
A sporteseményhez kapcsolódóan a megyeszékhelyen a 25. TVZ és a 11-es HTI képviselői, illetve dr. Dániel Zoltán alpolgármester koszorút helyezett el a 25-ös losonci gyalogezred emléktábláján. Hasonlóképp a balassagyarmati Civitas Fortissima emlékműnél, ahol a katonákon túl Csach Gábor polgármester hajtott fejet. 

Érdeklődőket vártak a sátrak – A rendezvény idején a 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda sátrainál gyűjthettek a katonai hivatással kapcsolatos információt az érdeklődők, akik emellett betekintést nyerhettek például egy hagyományőrző csoport és a különleges rendeltetésű dandár tevékenységébe is. A Budapest Helyőrség Dandár statikus bemutatóját és a Különleges Díszelgő Csoportját hozta el a rendezvényen megjelenteknek, akik a 25. Területvédelmi Zászlóalj katonáinak, illetve a NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum tanulóinak közelharci fogásait is megtekinthették. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában