Függöny

2022.05.12. 10:51

A helyi libás hagyományokra épül majd a szurdokpüspökiek következő színdarabja

A szerelemé, a barátságé és a hazaszereteté volt a főszerep abban a színdarabban, amelyet a szurdokpüspöki színjátszó társulat adott elő a közelmúltban. A mű az egyik helyi lakos tollából származik.

Nagy Orsolya

A szerző-rendező Miltner Zsolt éveken át tervezte, hogy darabot ír a költő visszatéréséről

Forrás: H.Cs., NMH

Hosszú évek után újra van színjátszó társulat a településen, amely Miltner Zsolt helyi lakos nevéhez fűzhető. A rendező portálunknak elmesélte, hogyan is váltotta valóra álmát. 

– Néhány évvel ezelőtt jött az ötlet, amikor a Kormorán rockoperáját hallgattam, hogy egy színdarabot kellene rendezni a faluban. Rögtön neki is láttam a forgatókönyv megírásának, és nem sokkal később az iskolában, ahol korábban tanítottam, a gyerekekkel előadtuk a Költő visszatér című darabot – közölte Miltner Zsolt. Hozzátette: később, amikor megnősült, hazaköltözött és sajnos a forgatókönyv is elveszett, csupán a felét találta meg. Éveken keresztül tervezte, hogy újra kellene írni a darabot, de az inspiráció csak a közelmúltban érkezett el újra. 

Mint mondta, amikor elkészült a Hanák Kolos rendezvényház és megtekinthette belülről, a színpadot látva egyből az jutott eszébe, hogy színre kell vinni a korábbi előadást, de ezúttal új köntösben. Munkához is látott, és nem sokkal később megszületett A költő, ha visszatér című darab. 

– Elkezdtem szervezni a társulat tagjait, de nem sok jelentkező akadt. Miltnerné Kiss Tünde, a feleségem, aki a helyi iskolában dolgozik, segített sokat és így összegyűlt a csapat, amely főként nyolcadik osztályos gyerekekből állt. A próbák elején még rengeteg félelem és gátlás volt a fiatalokban, de nagyon sokat fejlődtek, és olyan rejtett erők szabadultak fel bennük, amelyek létezéséről nem is tudtak. Napról napra egyre jobban megnyíltak, és szerintem mindannyian élveztük a közös munkát – emelte ki Miltner Zsolt. 

Kifejtette: a színdarab tulajdonképpen Petőfi Sándor és Szendrei Júlia szerelmét mutatja be, de nagy hangsúlyt kap mellette a haza iránti szeretet és az ifjak kapcsolata. Ez egy igazán mozgalmas darab volt, amely fergeteges sikert aratott, és amelyre több mint 150 ember látogatott el. Ráadásul a társulat már felkérést is kapott, hogy Pásztón is mutassák be az előadást. 

A helyi libás hagyományokra épül majd a következő színdarab
Forrás: H.Cs. / NMH

Mindez nagyon felemelő érzés volt Miltner Zsolt számára, aki hálás mindazoknak, akik álma megvalósulásában a segítségére voltak. Szakmai támogatást is kapott Pásztó Andrástól, aki egykor a középiskolai magyar tanára volt. A helyi lakos már a következő produkciót is kitalálta, amely 18 szereplős lesz. Bízik benne, hogy az első siker után még több gyermek kedvet kap majd a színészkedéshez. 

– Mivel libás falu vagyunk és ennek nagy hagyománya van a településen, így ezzel kapcsolatban szerettem volna egy régi klasszikust átdolgozni, amelyben megjelennek a szurdokpüspöki emberek, a helyi táj és az itteni szokások is. Így esett a választása a Lúdas Matyira, amelyben bőven lesz humor és izgalmas színpadi játék is – mondta Miltner Zsolt, aki azt is elárulta, hogy terveik szerint az előadást a Szent kereszt búcsú alkalmából mutatják majd be, idén szeptemberben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában