Választás

2022.05.25. 16:37

A háború miatti veszélyhelyzet nem befolyásolja az időközi választásokat Nógrádban

A pandémia miatt kihirdetett veszélyhelyzet június elsején véget ér, Orbán Viktor azonban tegnap háborús veszélyhelyzetet hirdetett.

Gulyás Edina

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Mivel előbbivel ellentétben ez nem befolyásolja az időközi önkormányzati választásokat, azokat a tervezettek szerint tartják meg szűkebb hazánkban – tájékoztatott dr. Bagó József, a Nógrád Megyei Területi Választási Iroda vezetője, megyei főjegyző.

A járvány idején Nógrád megyében több település képviselő-testülete is feloszlatta magát, illetve több polgármester is lemondott.

– A veszélyhelyzet miatt az elmúlt időszakban nem lehetett megtartani az időközi választásokat, azonban azokat pótolni kell – mondta el a főjegyző, hozzátéve: – Szűkebb hazánkban a jelenlegi információk szerint kilenc településen adhatják le voksaikat a helyiek a nyár folyamán.

Dr. Bagó József ismertette: a Patvarcon június 26-ra tervezett roma nemzetiségi önkormányzati választás jelöltek hiányában elmarad, ott nem lesz újabb voksolás, a településen megszűnik a kisebbségi önkormányzat. A fenti időpontban Bujákon szintén roma nemzetiségi önkormányzatról, Alsópetényben pedig a polgármester személyéről döntenek.

 Vanyarcon polgármestert, míg Hugyagon és Nagylócon képviselő-testületet és községvezetőt választanak július 3-án. Kállón roma nemzetiségi önkormányzatról, Somoskőújfalun képviselő-testületről és a polgármesterről is határoznak július 17-én, Salgótarjánban pedig a 07. választókerület egyéni képviselőjéről dönthetnek a helyiek.

Mint kiderült: Dócs Dávid polgármesteri titulusa összeférhetetlen az országgyűlési képviselői tisztségével, így Cserháthalápon is időközi választás lesz a nyáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában