Fejlesztések

2022.04.08. 17:25

Százmillióból válik korszerűvé Erdőtarcsa műemléki óvodája

Régi nagy álmuk válhat valóra a helybélieknek, ugyanis a közeljövőben pályázati támogatás által megszépülhet a község műemléki óvodája. A beruházás által méltó helyen, modern körülmények között gondoskodnak majd a gyerekekről.

Nagy Orsolya

Az egykori Kubinyi–Márkus-kúria a falu harmadik kastélya, klasszicista stílusban épült műemlék

Forrás: V. L./NMH

Több mint 100 millió forint támogatást nyert el a közelmúltban a helyi önkormányzat a Top Plusz programban. 
Markó Róbertné, a falu polgármestere hírportálunknak elmondta, hogy a kapott összegből az Erdőtarcsai Kerekerdő Óvoda kap majd új köntöst. Mivel az épület műemléknek van nyilvánítva, így az megnehezítette a pályázást és a felújítást is. 
Nagy szükség volt már erre a fejlesztésre, amellyel régi, nagy álmunk válik most valóra.– Régóta szerettük volna már korszerűsíteni az óvodát, azonban eddig nem volt rá lehetőségünk, az önkormányzat saját forrásból sajnos nem tudta fedezni a felmerülő költségeket. Utoljára még az 1990-es évek közepén történt felújítás az ingatlanon – közölte Markó Róbertné. 
Hozzátette: kiemelten fontos, hogy a gyermekeket méltó helyen vigyázzák és neveljék a mindennapokban. A tervek szerint a beruházás során korszerűsítik az ingatlan fűtését, kicserélik a nyílászáróit, valamint a födémszigetelést is elvégzik a szakemberek. 
A polgármester bízik benne, hogy jövő év tavaszán már elindulhatnak a kivitelezési munkálatok. 


Adamkóné Kovács Andrea, az óvoda vezetője kiemelte, hogy jelenlegi helyén 1996-ban kezdte meg működését az intézmény. Az ingatlan egyébként a Kubinyi–Márkus-kúria, amely a falu harmadik kastélya, klasszicista stílusban épült műemlék. Az épület másik szárnyában korábban iskola is működött, de saját főzőkonyha is működik itt. Mint mondta, nagyon örülnek a tervezett beruházásoknak, mivel már valóban igen rossz állapotban volt az ingatlan több része is. Most viszont végre megszépülhet az óvoda. 

Fát ültetnek a gyerekek. Új játszóteret is kialakítottak az udvaron 
Fotó: NMH Archívum

Az intézmény vezetője arra is kitért, hogy korábban a Magyar Falu Programnak köszönhetően új játszóteret is kialakítottak az udvaron, amelyre több mint 4 millió forint támogatást nyertek el. Ezáltal egyebek mellett kombinált mászókát, csúszdát, egyensúlyozót, hintákat vásároltak. Ezek az eszközök kielégítik a gyerekek mozgásigényét, és fejlesztik a mozgáskoordinációt is. Emellett az udvar pozitívuma a betonozott, aszfaltozott udvarrész, amely számos mozgásformára ad lehetőséget a csemetéknek, így biciklizésre, motorozásra és görkorcsolyázásra is alkalmas. Lehet még itt rajzolni, ugróiskolázni, futó-fogó-énekes játékokat játszani, de különböző rendezvényeknek is otthont ad a nagy udvar. 

A betonozott udvarrész számos mozgásformára ad lehetőséget
Fotó: NMH Archívum

Adamkóné Kovács Andrea azt is elárulta, hogy szerencsére folyamatosan gyarapodik az óvoda létszáma, jelenleg 24 kisgyermeket látnak el a hétköznapokon. 
Olyan óvoda működtetése a célunk, ahol a gyermekek jól érzik magukat, képességeik szerinti fejlesztésben részesülnek, sok játékkal fejlődnek, valamint biztos tudással és önbizalommal lépnek a következő oktatási szintre. – Fontos számunkra az is, hogy az óvoda dolgozói maximális szakmai felkészültséggel, empátiával, differenciáltan, elfogadó környezetben és az óvodahasználók megelégedésére neveljék a gyermekeket – hangsúlyozta az intézményvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában