Támogatások

2022.04.30. 08:49

Rengeteg korszerűsítésnek köszönhetően fejlődik a romhányi plébánia, és felújítják a szolgálati lakást is

A tavasszal megítélt központi támogatások egyik legnagyobb Nógrád megyei nyertesének számít a Rákóczi csatájáról nevezetes település. Öt tételben, összesen mintegy negyedmilliárd forintból végezhetnek a kö­zeljövőben korszerűsítéseket a nagyközségben.

Hegedűs Henrik

A plébániai zarándokszállást tavaly adták át, idén további ötmillió forintot költhetnek az épületre

Forrás: Hüvösi Csaba, NMH

Portálunk hasábjain korábban beszámoltunk már arról, hogy a helyi sportcsarnok energetikai fejlesztésére a TOP Plusz program keretében 195 millió forintot nyert az önkormányzat, amiből kicserélik a nyílászárókat, a tetőburkolatot és a szigetelést, valamint bővítik a napelemes rendszert. Ezzel nagymértékben csökkenhet a létesítmény rezsiköltsége. Nemrégiben újabb jó hírek érkeztek. 

– A temetői ravatalozó felújítására valamivel kedvesebb mint 15 millió forintot kaptunk a Magyar Falu Programban – fejtette ki érdeklődésünkre Vezér Attila polgármester. – Az épület az utóbbi időben egyre rosszabb állapotba került, halaszthatatlan lett a hibák kijavítása. A falak megsüllyedtek, a belső tér felületei egyre kevésbé feleltek meg a huszonegyedik század elvárásainak, kegyeleti szempontból mindinkább méltatlanná váltak az elhunyt személyek búcsúztatásának körülményei. Hasonlóképpen pályázatot nyújtott be az önkormányzat szolgálati lakás kialakítására. Vezér Attila elmondta, a község központjában található panellakásból decemberben költöztek ki, ám az elmúlt huszonöt esztendőben lényegében semmiféle felújítást sem végeztek itt. A 13,6 millió forintos összegből a teljes belteret megszépítik. Az még nem dőlt el, hogy kik lehetnek majd az új lakók, előfordulhat, hogy a polgármesteri hivatal új munkatársa kaphatja meg az otthont, de az orvosi praxisok közül is több betöltetlen, és szeretnék, ha olyan doktor érkezne a faluba, aki jobban kötődik a helybeli emberekhez.

Komoly korszerűsítéseket terveznek

A Balassagyarmati Tanke­rületi Központon keresztül az iskola alsó tagozatának épületében is komolyabb korszerűsítést végezhetnek a szakemberek. Itt a vizesblokkok teljes felújítása következhet. Vezér Attila beszámolt még arról, hogy jó ütemben zajlik a Lókos-patakon átívelő, úgynevezett Kövecses-híd készítése. A szerkezet voltaképpen már áll, és a betonozás megszikkadását követően folytatódhatnak a munkálatok, amelyek előreláthatóan május közepe táján befejeződnek. Innentől megindulhat a forgalom. 

Az átkelőhely egyébként igen gyakorta használt, mivel a mezőgazdasági vállalkozók ezen át közelítik meg a környéken lévő földterületeiket, illetve a Cserhát-domb tetején magasló Prónay-kilátót is ebből az irányból érhetik el legkönnyebben a kíváncsi turisták. 

A romhányi római katolikus egyházközség ugyancsak támogatást nyert nemrég a Magyar Falu Programban. Molnár András diakónustól megtudtuk, hogy a tavaly nyár elején átadott plébániai zarándokszálláshoz az elnyert közel ötmillió forintos összegből egy száz négyzetméteres előtetőt csatolnak. Ennek köszönhetően, a jövőben a mostohább időjárási viszonyok közt is tarthatnak bátran szabadtéri programokat a vendégeknek, például közös zenélést vagy imádkozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában