Tűzoltócsalád

2022.04.15. 19:54

László és Zsombor igaz története: így lett a héhalmi kötődésű apa és fia is tűzoltó

Évek óta együtt lát el szolgálatot az egyik megyei önkéntes tűzoltó egyesületnél Duhonyi László és fia, Duhonyi Zsombor. Mindketten nagy szenvedéllyel és odaadással végzik munkájukat. Az édesapának időközben hivatásává is vált ez a szakma, s hamarosan fia is követi őt a hivatásos tűzoltói pályán.

Nagy Orsolya

Duhonyi László és fia, Duhonyi Zsombor, ha tehetik, szabadidejüket járművek között töltik

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

A héhalmi kötődésű édesapa és fia szakma iránti szeretete még évekkel ezelőtt kezdődött, körülbelül 2016-ban, egy héhalmi falunapon. 

Mindig is szerettem az autókat és a vezetést. Ott, a rendezvényen pedig olyan impulzus ért, amelynek hatására úgy döntöttem, hogy csatlakozom a Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez. 

– Nem sokkal később azt éreztem, hogy munkahelyet kellene váltanom, hiszen éveken keresztül buszsofőrként dolgoztam, de az már nem hozott elég izgalmat az életembe. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy hivatásos tűzoltó leszek. Már 2018 óta a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokságon tevékenykedem. Emellett egyébként saját vállalkozást is viszek, amely során lakott területi fakivágással és zöldterületek rendbetételével foglalkozom – közölte Duhonyi László tűzoltó őrmester, aki fiának is jó példát mutatott, s nagy hatást gyakorolt rá. 

Zsombor már tízévesen is érdeklődést mutatott a szakma iránt

Duhonyi Zsombor érdeklődésünkre felidézte, hogy már körülbelül tízévesen is érdeklődést mutatott a szakma iránt, így nem volt kérdés, hogy a jövőben, amikor már elég nagy lesz, akkor ezzel a hivatással szeretne majd foglalkozni. 
– Jelenleg Budapesten tanulok autószerelőnek, idén érettségizem.

Mindenképpen tűzoltó szeretnék lenni, így szeptemberben be is adom a jelentkezésemet a katasztrófavédelemhez. 

Későbbi terveim között szerepel a továbbtanulás, az egyetemi képzés is. Dolgozni azonban a fővárosban szeretnék, hiszen ott több a káreset, így ott jobban tudnék tanulni és fejlődni – mondta Zsombor, aki számára a legemlékezetesebb tűzoltói beavatkozás akkor történt, amikor Nógrádkövesden ötezer szénabála eloltásában vett részt. Több egységgel is hosszú órákon át dolgoztak, hogy megfékezzék a lángokat. 

Hozzátette: olyan káresetet azonban nem tud felidézni, amely megviselte volna. Édesapja pedig mindig is kifejezetten ügyelt arra, hogy fiát ne érje olyan inger, amely traumát okozna a számára, és akár egy életen át elkísérné, hiszen egy-egy eset olykor még a felnőtt embert is megviselheti. 

Zsombor mindenképpen a katasztrófavédelem területén képzeli el a jövőjét. Édesapja támogatja döntésében
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

– Egyszer egy Palotáson történt lakástűzben életét vesztette egy ember. Akkor még önkéntesként vonultam, és igazán megérintett a szomorú eset. Elgondolkodtam, hogy ez tényleg a valóság-e, és már ekkor kiderült számomra, hogy egyáltalán nem könnyű ezt a munkát végezni a mindennapokban. Szerencsére azonban a bajtársakkal mindig megbeszéljük a történteket, és ez sokat segít – hangsúlyozta a tűzoltó őrmester, aki szerint fontos megmutatni a fiatalabb generációnak a szakma szépségeit is. Jó érzéssel tölti el például, amikor egy-egy rendezvényen látja a gyermekek lelkesedését, és azt, hogy milyen élénk érdeklődést mutatnak a tűzoltóság iránt. 

Apa és fia egyébként legtöbbször a szabadidejükben is járművekkel foglalkoznak. Elhivatottságuk olyan komoly, hogy még egy tűzoltó motort is építettek. Zsombor ráadásul mintegy három éve gyűjt mindent, ami a katasztrófavédelemhez kapcsolódik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában