Vadak

2022.04.11. 15:55

Kiderült: mégsem farkasok támadtak gímszarvasra Mátranovákon

Kutyák követték el a korábban farkasoknak tulajdonított támadásokat – derült ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság hétfői sajtóközleményéből.

Nool

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Elemezték a feltételezett farkastámadásokból származó mintákat a szakemberek, a genetikai elemzést követően pedig fontos eredmények születtek. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tavaly november óta összesen nyolc, a bejelentők által ismeretlen fajnak, illetve farkasnak tulajdonított predációk helyszínelését végezte el – áll a közleményben. Mint kiderült, az összes támadás a hazai nagyragadozók ismert és állandó élőhelyének tekinthető területen történt. A szakemberek a nyomrögzítés mellett genetikai mintavételeket is végeztek a tetemekről: harapásnyomokat, nyálmintát, valamint szőrmintát is begyűjtöttek. 

Három erdőkövesdi, két kácsi és egy miskolci minta mellett két mátranováki is szerepel a most közzétett listán. A Mátranovákhoz tartozó Mátracserpusztán február 14-én történt gímszarvas-támadásos esetről hírportálunkon részletesen beszámoltunk a korábban rendelkezésre álló információk szerint. 

A begyűjtött minták elemzését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézetében végezték el. A minták DNS tartalmának izolálását követően számos további elemzésre és vizsgálatra került sor az azonosítás érdekében. A 8 mintán elvégzett vizsgálatok mindegyike egyezést mutatott a kutyafajtákkal, emellett az erdőkövesdi és mátranováki predációknál nem egy, hanem több kutya egyed DNS-e is azonosítható volt – írják a közleményben.

 

A kapott eredményekből tehát kiderült, hogy a kérdéses minták kivétel nélkül a kutyáktól származtak, vagyis azok nem a hazai farkasok DNS-eivel mutattak egyezést. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleményéből az is kiderült, hogy a most kapott eredmények hasonlóak az elmúlt években tapasztaltakhoz, tehát a farkasnak tulajdonított eseteknek csupán a töredékéről derül ki a vizsgálatokat követően, hogy valóban farkas általi támadás történt. A tényleges bizonyításhoz azonban elengedhetetlenek a részletes genetikai vizsgálatok. 

 

Most már tehát tény, hogy a Mátracserpusztán megtámadott gímszarvast kóbor kutyák sebesítették meg. A mintaelemzések részletes adatait egy tudományos közleményben is ismertetni fogja a későbbiek során a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában