Programajánló

2022.04.07. 20:06

Húsvétra készülnek szerte a megyében – újra Hollókőre szegeződhet az ország szeme

Hagyományos ételekkel, locsolkodással, zenés-táncos mulatsággal, de szentmisékkel is várják az érdeklődőket az ünnepekkor Nógrád megye legnépszerűbb úti céljai.

Nagy Orsolya

Nem korlátozza az ünnepi rendezvényeket a járvány

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Már javában készülnek szűkebb hazánk lakosai a húsvéti ünnepekre. Ráadásul a korlátozások eltörlése meghozta az utazási kedvet is. 
Mátraverebély-Szentkút is sok-sok érdeklődőt vonz ilyenkorOrosz Lóránt ferences szerzetes, a nemzeti kegyhely igazgatója elmondta, hogy a nagyheti, nagycsütörtöki, nagypénteki és nagyszombati szertartásokra is várják a hívőket. A szertartások értelmét liturgiamagyarázat világítja meg. Lelkigyakorlat is lesz a szent háromnapon, amelyet Julián atya tart. Ezen túlmenően lehetőség nyílik a húsvéti szentgyónásra is vasárnap és hétfőn. A környékről és az ország minden tájáról érkeznek hozzánk, akár több százan. Most, hogy enyhült a koronavírus-veszély, még Szlovákiából is jönnek majd.– Az éttermünkben pedig odafigyelünk arra, hogy a böjtnek és az ünnepnek megfelelő ételkínálat is legyen. Ezenkívül húsvétvasárnap, a 9 órai szentmiséhez kapcsolódóan lesz ételszentelés. Ez a szokás itt Szentkúton kevésbé élő, de máshol a plébániákon sokan vesznek részt rajta – közölte Orosz Lóránt. 

Keresztút. Szentkút nem csak kegyhelyként ismert, sokan tesznek ide kirándulást a természeti környezet kedvéért is 
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH Archívum


A Mátra is népszerű úti cél húsvétkorHipszki János, egy mátrakeresztesi butikhotel tulajdonosa kifejtette: megteltek a szobák az ünnepekre. 
Ilyenkor mindig megtelik a Mátra turistákkal, hiszen ez az az időszak, amikor már az éledő természetet élvezni tudják a kikapcsolódni és túrázni vágyó vendégek a hosszú hétvégén.– Sajnos tavaly nem lehettünk nyitva a koronavírus-járvány miatt. Még most is érezhető a hatása a pandémiának, hiszen külföldről nem érkeznek vendégek – emelte ki Hipszki János. 
Hozzátette: természetesen az ételekre is nagy hangsúlyt fektetnek. A hagyományos finomságok, mint például a házi kalács, a füstölt sonka is megjelenik majd az étlapon. 

Az erdők is népszerű kirándulóhelyek ilyenkorOsztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs vezetője elárulta, hogy a hosszú hétvégéken, így várhatóan húsvétkor is, érezhetően többen látogatják erdeiket. Az első tavaszi meleg, napos időszak egyébként is a friss levegőre, az ébredező erdőbe hívogat mindenkit. A túrázás mellett ilyenkor már egyéb programlehetőségeket is kínálnak. Tavaszi-nyári menetrend szerint közlekedik mindhárom börzsönyi erdei vasút, nyitva tart a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark, a Somoskői Vadaspark, de a kirándulóközpontok is. A kilátók évszaktól függetlenül látogathatók. 

A tradicionális locsolkodás sem marad majd el Hollókőn
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH Archívum

Hollókőn két évet is kihagytakSzabó Csaba, Hollókő polgármestere elmondta: már régóta várják és nagyon készülnek a hosszú hétvégére, hiszen az elmúlt két évben elmaradt a rendezvény a járvány miatt. 
Ilyenkor egy egész ország ránk figyel, rólunk szólnak a híradások.– Már készen van a négynapos program forgatókönyve. Lesznek zenés-táncos műsorok, tojásfestés, hagyományos locsolkodás, kézművesvásár, de koncertek is. Amennyiben pedig az időjárás is engedi, hozzávetőlegesen 15 ezren fordulnak meg nálunk a hosszú hétvégén – osztotta meg hírportálunkkal Szabó Csaba, aki úgy véli, hogy már csak a hangulat miatt is érdemes ellátogatni Hollókőre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában