Látogatás

2022.04.01. 20:25

Harminc dán tanuló fedezi fel Nógrád megyét

Az Egyesek Ifjúsági Egyesület, az MS Denmark és a Rysensteen Gymnasium együttműködése nyomán harminc dán diák érkezett pénteken a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Kereskedelmi Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolába.

Veres Edina

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

A NMSzC tagintézményének igazgatója Barta Rita a kezdeményezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: hagyomány, hogy évről-évre külföldi önkéntes fiatalok töltenek hosszabb rövidebb időt a salgótarjáni iskolában. A koronavírus-járvány miatt azonban ezekre a cserekapcsolatokra az utóbbi két esztendőben nem volt lehetőség, ezért is öröm, hogy most újra bekapcsolódhatnak az ilyen típusú kezdeményezésekbe a diákok.

Az Egyesek Ifjúsági Egyesülete sok nemzetközi programot megvalósított már, így több külföldi partnerkapcsolattal is rendelkezik. Vinczi Alexandra az egyesület tréning koordinátora elmondta: az egyik ezek közül az MS Denmark civil szervezet, amely rendszeresen rendez, lényegében külföldi osztálykiránduláshoz hasonlító programokat. 
– Két évvel ezelőtt azzal a felvetéssel kerestek meg minket, hogy hazánkba is szívesen ellátogatnának. Örömmel fogadtuk az ötletet, azonban a világjárvány miatt csak idén tudtunk belevágni a megvalósításba – mondta Vinczi Alexandra.

Hozzátette: az első, hatvan dán tanulóból álló csoport még januárban, míg a második, harminc diákot számláló csapat a napokban érkezett. A külföldi fiatalok egy teljes hetet töltenek Magyarországon, a szálláshelyük jelenleg Hollókő. Innen indulva járják a környéket, de Budapestre is ellátogatnak majd, ahol a különböző kulturális programok mellett szintén lesz lehetőségük magyar fiatalokkal is megismerkedni. Vinczi Alexandra hangsúlyozta: az egyesületnél alkalmazott gyakorlat alapelve, hogy élményeken és személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot a hazánkba látogató külföldi diákok.

A Keri-ben zajló eseményeket Abonyi Dávid, az Egyesek Ifjúsági Egyesület programjának társszervezője részletezte.

A salgótarjáni iskolába érve egy rövid ismerkedést követően a résztvevők belekezdtek egy multikulturális együttműködést modellező játékba, természetesen angol nyelven. Vegyes, azaz magyar és dán tanulók alkotta csapatokban dolgoztak, és egymás szokásainak bemutatásán keresztül kellett felépíteniük egy hidat. A következő feladat során mindenki kapott egy cédulára írt kérdést. Ezt kellett a fiataloknak feltenniük valakinek, majd a cetli a válaszadóhoz került. Így egy igazi kérdés-válasz kavalkád alakult ki a diákok között. Végül az intézmény ebédlője egy piknik helyszínévé vált, ahol a dán és a magyar tanulók kölcsönösen megvendégelték egymást egy jóízű társalgás közepette – fejtette ki Abonyi Dávid.

Ez utóbbi program érdekességeként Heinczingerné Koncz Zsuzsanna, a Keri angol nyelvtanára hozzátette: kiderült, hogy a külföldi vendégek a német szót is megértik. A kínálkozó lehetőségen gyorsan kaptak a Keri német nyelvet tanuló diákjai is, akik oktatóik kíséretében lelátogattak az ebédlőbe, hogy ők is próbára tegyék az idegen nyelvi tudásukat.

Olivia Roastrop Borefeld egy koppenhágai gimnázium utolsó éves tanulójaként érkezett Salgótarjánba. Portálunk kérdésére elárulta: kihívásként tekintett a Keris diákokkal folytatott beszélgetés lehetőségére, amelyet izgatottan várt. Izgalmas pillanatként élte meg, hogy betekintést nyerhetett egy, a saját oktatási intézményénél kisebb iskola hétköznapjaiba is. Mint mondta, a helyi fiatalok közvetlenségének köszönhetően sokat tanult a helyi szokásokról és kultúráról.

Az angol nyelv tanulására is motivál a találkozás | Az Egyesek Ifjúsági Egyesület programja Oláh Gergő, a NMSzC Kereskedelmi Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola egykori diákja segítségével jutott el a salgótarjáni intézménybe. A fiatal, aki jelenleg az egyesület ifjúságsegítője kifejtette: diákkorában számára is adott volt a lehetőség, hogy a Keri-ben külföldi önkéntesekkel találkozhasson. Ez annyira meghatározó élmény volt számára, hogy azóta is szívügyeként tekint arra, hogy a jelenlegi tanulóknak segíthessen hasonlóakat szerezni. – Ugyan már néhány éve befejeztem a salgótarjáni iskolában folytatott tanulmányaimat, de mind a mai napig jó kapcsolatot ápolok az iskolavezetéssel és a tanárokkal. Szerintem a mai fiatalok számára is hasznos egy külföldi kultúra megismerése, de egy új kapcsolat kiépítésével a világszemléletüket is tágíthatják – mondta Oláh Gergő, aki azt is reméli, hogy ez a kezdeményezés motivációt ad a Keri tanulóinak ahhoz, hogy még nagyobb erőbedobással tanulják az angol nyelvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában