Veres Károly

2022.04.14. 18:52

Ha nem tudod, mi a lokálpatriotizmus, ismerd meg a pöstyénypusztai szószóló történetét

Pösténypusztát 1962-ben csatolták Szécsényhez. Ma 350 összetartó ember él az Ipoly-parti kistelepülésen. Az 59 éves Veres Károly tősgyökeres pösténypusztai. Ahogy mondta, szereti a kistelepülést, igazi lokálpatriótának tartja magát, ezért is vállalja, hogy egyfajta szóvivőként képviseli a helyi közösség, a pösténypusztaiak érdekeit.

Szenográdi Ferenc

Veres Károly a falu parkjában található betlehemet is megmutatta, amelyet már fel is díszítettek a közelgő ünnephez

Forrás: NMH

Veres Károly úgy fogalmaz, ő a Szécsény-Pösténypusztán élő lakosság kéréseit közvetíti az önkormányzat felé és szívén viseli az itt élők, illetve a településrész sorsát. A gáz- és vízvezeték-szerelő végzettséggel rendelkező szakember egyébként a szécsényi katolikus iskolában dolgozik karbantartóként. Hírportálunknak elmondta, ha valami gond van a falujában, vagy az ott élők részéről felmerül egy közösséget érintő kérdés, kérés, akkor azt ő mindig közvetíti a város vezetői felé. Hozzátette, az önkormányzat a lehetőségekhez mérten mindig támogatja a kérésüket. 

Úgy érzem, Stayer László polgármester, az alpolgármester asszony és a jegyző is szívükön viselik Pösténypuszta sorsát, azt a város szerves részének tekintik 

– mondta Veres Károly, majd megmutatta volt iskolájának épületét. Felidézte, hogy alsó tagozatos kisdiákként még ide járt iskolába, de a felsőt már a szécsényi Mikszáth Kálmán Általános Iskola diákjaként kezdte. A falujukban ugyanis 1963-ban megszűnt a felső tagozatosok oktatása, viszont az alsó tagozatosok 1973-ig, a végleges bekörzetesítésig még helyben tanultak. 

Ehhez kapcsolódva Csóri Miklósról és feleségéről, az iskola egykori tanárairól úgy fogalmazott: 1952-től szinte ők voltak a falu lámpásai. – Nemcsak a pösténypusztai diákok, de az egész falu sokat köszönhet nekik – vélekedett. A volt iskola épületét egyébként azóta már átalakították két külön önkormányzati lakásnak. 

Veres Károly azt is elújságolta, hogy a templomukat, ahol minden vasárnap tartanak szentmisét, belülről már felújították. A faluban élő, főleg hölgyek munkáját dicséri a szép templom melletti park, ahol mindig rendeznek kisebb bemutatókat egy-egy ünnephez kapcsolódva. Hasonló kiállítások láthatók a parkban lévő betlehemben is. 

Pár évvel ezelőtt Veres Károly néhány falubelivel megalakította a szécsényi polgárőrség pösténypusztai csoportját is, hogy nagyobb legyen a közbiztonság. Érdeklődésünkre mesélt arról is, hogy jól felszerelt, korszerű orvosi rendelőjük van, ahol Dr. Dudás Róbert háziorvos hetente várja a betegeket, a vizsgálatokra érkezőket. 

Elmondta, hogy a településrész utcái egy kivételével korszerűen felújítottak, ami azért is fontos, mert az Ipoly-híd átadásával megélénkült az átmenő forgalom a településen. Viszont így az itt élők számára elérhetővé váltak a közeli szlovák települések, amelyeknek rendezvényeire gyakran ellátogatnak. Pösténypusztán minden év nyarán, így idén is megrendezik a hagyományos főzőversenyt, összekapcsolva a Falunappal. 

Szívfájdalmuk azonban, hogy nincs a faluban üzlet, és bezárt a presszó is. A városrészre hetente kétszer érkezik mozgóárus, ahol beszerezhetők a legfontosabb élelmiszerek, többen pedig Szécsényben dolgoznak, s ott elintézik a bevásárlást. Végezetül Veres Károly szólt arról, hogy egyre többen fedezik fel a csendes, nyugodt településrészt, többen vásároltak itt ingatlant az elmúlt időben. Szécsényből jó néhány család kiköltözött Pösténypusztára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában