Kadét

2022.04.30. 09:45

Fontos szerepet szánnak a nógrádi önkéntes katonáknak is

Vantal Zsolt ezredes, a területvédelmi egység parancsnoka mesélt portálunknak a terveiről.

V. E.

Vantal Zsolt ezredes, a területvédelmi egység parancsnoka

Forrás: Hüvösi Csaba, NMH

– Mekkora változást jelent pályafutásában az ezredparancsnoki pozíció átvétele?
– Korábban az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnöke, ezáltal parancsnokhelyettese voltam. A változás olyan mértékben pozitív, hogy már parancsnoki beosztást töltök be az MH. 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél, így nyilván a felelősségem is nagyobb. A másik változás inkább szakmai jellegű, ugyanis az aktív haderő kötelékéből a területvédelmi erők egyik katonai alakulatának élére kerültem.

– Mik az új feladatai?
– Az önkéntes tartalékos katonának jelentkező emberek a szabadidejüket áldozzák a kiképzésekre. Ez elismerésre méltó, így a legjelentősebb próbatételnek azt találom, hogy a képzésüket megfelelő tartalommal tudjuk megtölteni, illetve hitelesen tudjuk átadni számukra a szükséges tudást.

– Megosztaná velünk a Nógrád megyét érintő terveit?
– A  közelmúltban ötre bővült a Honvéd Kadét Programot megvalósító nógrádi iskolák száma. További oktatási intézményeket is szeretnénk bevonni a programba. A megyei önkéntes katonák esetében kis alegység kötelékben történő kiképzéssel foglalkozunk majd. A  Magyar Honvédség aktív erőivel közösen külföldi missziókban is érintettek vagyunk, jelenleg például Koszovóba készül több önkéntesünk is. A nógrádi önkéntes katonák komoly szerepet
vállaltak a koronavírus-járvány elleni védekezésben, szükség esetén helytállásukra a jövőben is számíthatnak a lakosok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában