Hagyományőrzés

2022.04.04. 19:49

Fél évszázada őrzi a hagyományokat a Kisterenyei Palóc Népdalkör

A Kisterenyei Palóc Népdalkör a közelmúltban színvonalas gálaműsorral ünnepelte a palóc név felvételének 46. évfordulóját. A csoport közel fél évszázada őrzi és élteti a településrész szokásait, hagyományait, dalait és viseletét.

Gulyás Edina

A dalkör idősebb tagjai nagy örömmel adják tovább a helyi dalokat a fiatalabb generációnak 

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

– A Kisterenyei Palóc Népdalkör híres helyi hagyományőrzők nyomdokain halad. A település életében mindig is jelen volt a szokásokat, dalokat, táncokat összegyűjtő, a népi hangszereket bemutató, a viseletet megőrző, s mindezt továbbadó szándék – hangsúlyozta Máthé Rita, a csoport vezetője, hozzátéve: – Ágasvári Sándorné, Kómár Sándorné, Márton Istvánné kiemelkedő egyéniségei voltak mindennek. A kisterenyei népdalok, népszokások, táncok általuk s csoportjaik által megőrzött kincseivel találkozhatunk napjainkban a népdalkör jóvoltából. 

A közel fél évszázados múlt a helyi kultúrházban tevékenykedő közösségek lelkesedése során jött létre. Az eredeti dalok gyűjtése, megszólaltatása mellett hatalmas jelentősége volt a helyi viselet újraélesztésének is. Sándor Imréné, majd Molnár Sándorné, Andrássy Józsefné vezetése után 2016. májusában Má­thé Rita vette át a csoport tevékenységének irányítását. Az ő elhivatott értékőrző munkájának gyümölcse a csoport elért eredményeiben is megmutatkozik. Rendszeresen kapnak meghívást országos fellépésekre, minősítésekre. 

Budapesten az Országos Dalköri Fesztiválon 2018-ban, egy évvel később pedig Balatonalmádiban arattunk sikert, „arany minősítést” kapva. Ugyancsak ezen a fesztiválon 2020-ban Balatonfüreden kiemelt arany fokozatot ért el a csoport. Tavaly Egerben a Palóc Gálán Kiváló minősítést szereztünk – hangsúlyozta a népdalkör vezetője. 

A Kisterenyei Palóc Népdalkör rendszeres szereplője a helyi és a megyei rendezvényeknek, nemzetközi kapcsolataik is vannak. Ezeken a fellépéseken bemutatják a kisterenyei viselet, az aranycsipke csodáját is. Ez utóbbival bizonyítják, hogy nemcsak a rendszeres próbákat vállalják, de nagy figyelmet fordítanak fellépőruháik folyamatos gondozására és ápolására is. 

– Mindig is életem része volt a népszokások, dalok, táncok világa. Nagy örömmel igyekeztem mindezt a tudást továbbadni, tenni azért, hogy ne merüljön feledésbe – fogalmazott András Antal, aki az elmúlt évtizedekben oszlopos tagja volt a közösségnek. A nyolcvanas éveiben járó úr, ha nem is teljes aktivitással, de még ma is szívesen vesz részt a dalkör tevékenységében. 

– Márton Istvánnétól, Juliska nénitől sok eredeti kisterenyei dalt tanultam, ezeket az elmúlt 25 évben örömmel énekeltem. 1997-ben, a Bujáki Vasárnapon volt az első fellépésem a csoporttal. Néha úgy érzem, már fáradok, de még mindig örömöm lelem a közösen eltöltött időben – veszi át a szót Tóth Lászlóné, Szeberényi Erzsébet. 

Szeberényi Istvánné, Vaspál Erzsébet ugyancsak hosszú évek óta tagja a dalkörnek, szívesen őrizte a hagyományos viseletet a fellépéseken. Mint mondta, sajnos már többen nem élnek a régi csoporttagok közül, de mindig jó szívvel gondol vissza az itt töltött időszakra. 

– Hetedik éve szerepelek a csoportban, és nagyon büszke vagyok arra, hogy a nagymamám saját, eredeti népviseletében lépek fel – közölte Kakuk Józsefné, Koós Erzsébet, aki tősgyökeres kisterenyeiként arra is kitért: – Nagy öröm, hogy helyi dalokat tanulhatunk, előadhatunk és megőrizhetjük a fiatalabb generációnak. A közös élmények megszínesítik az életünket. 

Máté Rita elismerést vehetett át a csoport nevében | Fotó: Hüvösi Csaba

Gálaműsorral ünnepeltek a dalkörösök, köszöntötték a csoport tagjait | A Kisterenyei Palóc Népdalkör gálaműsorát a közelmúltban tartották az Ady Endre Művelődési Központban. A rendezvényen nem csak az ünnepeltek léptek színpadra. A meghívott népdalkörök, mesemondók, táncosok és zenészek a palóc vidék településeinek mai napig életben tartott, összegyűjtött hagyományaiból adtak ízelítőt. A két híres mesemondó: Bodor Pálné Bozsik Lídia Kazárról és az apci származású Bukovics János is részt vett a rendezvényen. Felléptek a nagylóci, a nógrádmegyeri, a palotási, az egyházasgergei, a karancslapujtői dalosok, a Cicege énekegyüttes, a Nógrád Táncegyüttes fiatal táncosai, akik kisterenyei táncokat mutattak be. A zenéről Fekete Krisztián és bandája gondoskodott. A gálaműsor részeként színpadra szólították és köszöntötték mindazon jelenlévőket, akik az elmúlt évtizedekben részesei voltak a csoport életének. Együtt ünnepeltek a mai tagokkal, akik napjainkban szívvel-lélekkel, nagy odaadással vesznek részt az értékmegőrzésben. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában