Gondosóra

2022.04.13. 06:55

Egy gombnyomásra lehet a segítség a Nógrád megyei idősektől

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Gondosóra elnevezésű program Nógrád megyében is, amely a szépkorúaknak nyújthat szinte azonnal segítséget, amennyiben valamilyen egészségügyi probléma merül fel.

Nagy Orsolya

A díjmentes gondosórán keresztül baj esetén az idősek kapcsolatba léphetnek a megjelölt kontaktszeméllyel, de a diszpécserszolgálattal is kommunikálni tudnak

Forrás: Pexels

Több település is csatlakozott már a megyéből a kormány által biztosított programhoz, amely az otthonukban élő 65 év feletti embereket segíti egy egyszerű és díjmentes eszközzel. Baj esetén az idősek az óra által kapcsolatba léphetnek a megjelölt kontaktszeméllyel, aki gyors támogatást, megoldást nyújthat problémájukra. A program elsődleges célja, hogy meghosszabbítsa az otthoni önálló életvitelt. 

Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere elmondta, hogy eddig húsz szépkorú tartott igényt erre a lehetőségre. 
– Minden 65 éven felüli lakosnak névre szólóan küldtünk értesítést arról, hogy elindult ez a kezdeményezés a faluban. Természetesen mindenkinek segítünk a regisztrációban, sokan pedig már meg is kapták az eszközt, amelyet folyamatosan szállítunk ki a címekre. 

Kiváló ez a program, hiszen azonnal házhoz érkezhet a segítségnyújtás, csupán egy gombot kell megnyomni, ha baj van. Ilyenkor pedig minden perc számít 

– közölte Markó Róbertné. Hozzátette: jó, hogy a kistelepüléseken is van erre lehetőség, főleg, hogy igen nagy az igény is erre a megoldásra. Probléma esetén pedig a szociális gondozó megy ki az idősekhez és segít, amiben csak tud. 

Vanyarcon szintén nagy népszerűségnek örvend a kormány kezdeményezése. Szabó Sándor alpolgármester kifejtette, hogy jelentős az érdeklődés az eszköz iránt, hiszen eddig csaknem 30 idős ember jelentkezett náluk. 

Ez az óra nagy biztonságot jelent a szépkorúaknak, akik a kezükön viselhetik, de akár a nyakukba is akaszthatják azt, kinek hol kényelmesebb. 

Emellett egyszerű a regisztráció is, amelyben önkormányzatunk mindenkinek segítséget nyújt. Sokan adnak meg kontaktszemélyt, de alapvetően a diszpécserszolgálathoz érkezik a hívás. Amennyiben nagyobb baj történik, akár a mentőket is értesítik – emelte ki Szabó Sándor. 
Mint mondta, volt már arra példa a településen, hogy egy idős elesett az otthonában, és nem érte el a telefonját, felállni pedig nem tudott. A szomszéd talált rá, és nyújtott segítséget. Az ilyen esetek elkerülése érdekében is jó ez a program. 

Vizsláson még nem csatlakoztak a kezdeményezéshez, de a tervek között már szerepel. Sándor József polgármester érdeklődésünkre úgy fogalmazott, hogy jelenleg két gondozónő segíti az idős vagy mozgásukban korlátozott embereket. Azonban ők csak a nappali órákban látogatják meg ezeket a lakosokat, mindenképpen jól jönne a gondosóra bevezetése. Ezáltal az éjszakai órákban is bármikor jelezhetnének az eszköz tulajdonosai. Hozzátette: a testület hamarosan megtárgyalja, hogyan tudna ilyen módon is segíteni a vizslásiaknak és az újlakiaknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában