Pollenek

2022.04.27. 10:50

Bajban az allergiások: Nógrád megyében is erősödhetnek az allergiás tünetek

Noha már tetőzött a pollenszezon tavaszi csúcsa, az allergiások még mindig jelentős terhelésnek vannak kitéve a számos virágzó növény pollenje miatt.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Vas Népe/Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint egyszerre több mint 20 allergén növény pollenje található meg a levegőben, melyeknek a fele országos viszonylatban – így Nógrád megyében is – tüneteket okoz. Mint írják, jelenleg a legdominánsabb a platán, melynek virágpora közepes-magas mennyiségben van jelen a levegőben.

A platánok pollenszórása a korábbi évek tapasztalata alapján intenzív, azonban nagyon rövid, nagyjából egy hétig tart.

Tény az is, hogy az ország számos pontján megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is, amelyeknek szórása a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet és pollenkoncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet. 

– Allergiás tüneteket okozhat még a nyír, a tölgy, a juhar, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az ostorfa, a dió, a gyertyán és a bükk pollenjei is. Alacsony koncentrációban jelen van még a kőris, a nyár, az éger és a szil virágpora. Megjelent a levegőben a fenyőfélék, továbbá a kevésbé jelentős allergénnek számító eperfafélék pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jelenleg alacsony – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

A szakemberek azt kérik a pollenallergiásoktól, hogy figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Hozzátették, hogy a pázsitfűre érzékeny allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére és időben kezdjék meg a szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést, a legfrissebb polleninformációkért pedig kövessék a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő polleninformációs szolgáltatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában