Biztonságos Óvoda

2022.04.07. 17:26

Az érzelmi és erkölcsi nevelésre is nagy hangsúlyt fektetnek a bujáki óvodában

Nagy hangsúlyt fektetnek a bujáki óvodában a gyermekek érzelmi és erkölcsi nevelésére, valamint biztonságára, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává.

Nagy Orsolya

A Boldog Óvoda cím birtokosaként havi rendszerességgel úgynevezett boldogságórákon vesznek részt a csemeték

Forrás: Beküldött fotó

Számos programmal és foglalkozások sokaságával is fejlesztik a gyermekeket a helyi óvodában. Jamriskáné Muladi Andrea, a Bujáki Cseperedő Óvoda vezetője hírportálunknak elmondta, hogy az intézmény pedagógiai programja nagy hangsúlyt fektet a népi hagyományok őrzésére. 
– Élő szokásokkal, népviselettel rendelkezik a település, gyönyörű természeti környezetben. Nevelőtestületünk ezért fontosnak tartotta a népi kulturális értékek átörökítését a felnövekvő nemzedékek, köztük már az óvodás korosztály számára. Pedagógiai hitvallásunk, hogy a múlt értékőrző tevékenységei mellett a mai kor jelenségeivel is megismertessük óvodásainkat, mindezeket játékos keretek között, saját tapasztalatok és élmények átélésével, valamint a szülők és családok bevonásával – közölte Jamriskáné Muladi Andrea. 


Hozzátette: az intézmény több címmel is büszkélkedhet már. A 2020–2023 közötti időszakra például elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye megtisztelő címet. A vezető azt is elárulta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek érzelmi és erkölcsi nevelésére is, így havi rendszerességgel úgynevezett boldogságórákon vesznek részt a csemeték, a Boldog Óvoda cím birtokosaként. 

 

A rendőrséggel szintén jó kapcsolatot ápol az intézmény, így több programban is részt vesznek az apróságok.  Kiemelten fontos a gyermekek biztonsága az internet világában és a valós életben is. – Úgy véljük, hogy az óvodának kiemelt prevenciós és kompenzáló szerepet kell vállalnia. Éppen ezért az Ovi-Zsaru bűnmegelőzési kezdeményezéshez is csatlakoztunk – hangsúlyozta az intézményvezető, aki kifejtette, hogy a program célja, hogy a gyermekek ne váljanak bűncselekmény vagy baleset áldozatává. Ezt segítik a havi egy alkalommal, élethű helyzetek feldolgozásával megtartott foglalkozások. A nagycsoportosok több téma közül megismerhetik pl. a biztonságban otthon és az egyedüli otthon tartózkodás szabályait. 

Közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési kezdeményezéshez is csatlakozott az intézmény
Forrás: Beküldött fotó

Mint mondta, az elmúlt években azt tapasztalták, hogy már a falvakban is szinte minden kisgyermeket autóval visznek az óvodába. Ezáltal a séták során hamarabb elfáradnak a csemeték, és kevesebb ismeretük van a közlekedésbiztonság témakörében is. Ezért is volt fontos, hogy a rendőrség Biztonságos Óvoda elnevezésű programjához is csatlakozzon az intézmény, amelynek célja, hogy a gyermekek biztonságosabban közlekedjenek. Mostanra pedig a címet is viseli már az óvoda. A séták rendszeressé váltak a településen, így az apróságok jobban megismerhetik a gyalogosközlekedés szabályait, a láthatósági mellényeket is örömmel öltik magukra. 


Az intézményvezető kitért arra is, hogy az óvoda a település kevésbé forgalmas részén található, így alkalmuk nyílik időnként egy útszakaszon közlekedési pályát kiépíteni, ahol futóbiciklikkel és rollerrel gyakorolhatják a közlekedési szabályokat. A jövőben, ahogy lehetőség nyílik, tovább folytatják a programokat, és akár újabbakhoz is csatlakoznak majd. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában