Tréfa

2022.04.01. 17:29

Április elsején Nógrádban is a jókedvé a főszerep

Kíváncsiak voltunk, hogy a megyében élők mennyire nyitottak a humorra, a vicces színházi előadásokra, illetve az áprilisi tréfákra. Pszichológus és az utca embere is segített utánajárni a témának.

Gubányi Patrik

Érdemes megtervezni, hogy hogyan is csempésszünk vidámabb perceket az életünkbe 

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Április elsejéről általában mindenkinek a jókedv, a humor és természetesen az átverés jut eszébe. Vidámnak lenni már önmagában kellemes érzés, azonban kevesen tudják, hogy több jótékony hatása is van a nevetésnek. A témában Baranyi Szabolcs mesterszakos pszichológus nyilatkozott portálunknak. 

Amellett, hogy a kacagás pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, a keringés működésére, a mai vizsgálatokból úgy látjuk, hogy a legjelentősebb szerepe a szorongás és a feszültség oldásában van. A stresszel szembeni megküzdés hatékony módszere, ha jóízűen tudunk nevetni – mondta a szakember. Hozzátette: a rossz hír az, hogy Magyarország 2020–2021-es Boldogságtérképe szerint sajnos a Nógrádban élők sereghajtók ebben az összevetésben. Jó hírként szolgálhat viszont, hogy elsősorban önmagunk vagyunk felelősek saját boldogságunkért, így érdemes megtervezni, hogy hogyan is csempésszünk vidámabb perceket az életünkbe. 

Javaslata szerint kezdésként alkalmasak lehetnek a családtagjainkkal, barátainkkal megélt közös pillanatok, a régebbi szívderítő helyzetek felidézése, a humoros műsorok, de akár viccek olvasása is. 

Zenthe Ferenc Színház repertoárjában számos vígjáték szerepel, mivel a teátrum igazgatója, Simon Lajos szerint a nógrádi publikum kedveli a vicces darabokat

Nevetni mindannyian szeretünk. A humoros töltetű történetek önfeledt perceket okoznak, pozitív érzelmeket keltenek és segítenek a stresszes helyzetek kezelésében. A Zenthe Ferenc Színház közönsége imádja a vidámabbnál vidámabb előadásokat. Együtt nevetni a legjobb, hiszen a humor univerzális eszköz, ami testi-lelki és társas szempontból is támogat minket. Egy színházi darab humoros jelenetei akár arra is jók, hogy a néző legalább arra a két és fél órára képes legyen elfeledni, hogy mi is történik a színháztermen kívül. Többek között ezért is érdemes színházba járni – emelte ki a színház vezetője. 

Az internetes videó­megosztón Nudlesz néven publikáló Bene Martin főként a fiatalabb korosztály körében ismert. A humorosabbnál humorosabb videókat gyártó videókészítő szerint a megyében élők jókedvűek, ezért is szeret a környéken videózni. 

– Elsősorban jómagam szórakoztatására kezdtem el vicces videókat készíteni. Lényeg, hogy élvezd és szeresd azt, amit csinálsz. Korábban pánikbetegséggel küzdöttem, ezért is kezdtem bele az effajta videók készítésébe, ez segített átlendülni a szorongáson. Célom, hogy megnevettessem a nézőimet, és picit kiragadjam őket a szürke hétköznapokból. Azt tapasztalom, hogy a helyiek általában közvetlenek és mosolygósak, ami nagyon tetszik nekem. 

Megkérdeztük: Ön meg szokta tréfálni az ismerőseit?

Szabóné Csiki Mária: – Régen a munkahelyen hatalmas tréfálkozások voltak, de a poénkodásban is vannak határok, az április elsejei tréfákat általában nem díjazom. Viszont fontos, hogy az apró dolgokból is tudjunk vidámságot meríteni. Azt látom, hogy akár egy mosoly is jólesik az embereknek. Ha az üzletben magam elé engedek valakit, már szebbé tettem a napját. 

Pap Gyuláné: – Nyugdíjasként már nem viccelek meg senkit, de régen nálunk is szokás volt. Fontos, hogy az ember meg tudja tartani a jókedvét, kell egy kis humor és vidámság a nógrádiak életébe. Sajnos azt látom, hogy szomorúak az emberek, keveset mosolyognak, ezen kellene változtatni. Talán ezen a napon a tréfálkozásoknak köszönhetően többen nevetnek majd. 

Bódi Ildikó: – A férjem általában minden évben megtréfál, amin mindig jókat nevetek. Nem hiszem, hogy nagyon komolyan kell venni az élet történéseit, hiszen még a legnagyobb építmények is eltűnnek egy napon. Az életet éljük úgy, hogy örömteli legyen, nevessünk minél többet. Április elseje a bolondozás napja, csaljunk mosolyt egymás arcára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában