Finomságok

2022.04.17. 07:09

A sonka és a tojás tarolja le a húsvéti asztalokat Nógrádban

A nógrádiak vallják: termelőtől és csak hazai finomságokat érdemes vásárolni húsvétra, hiszen azok frissek és nem tartalmaznak adalékanyagokat sem. A boltok polcai az elmúlt hetekben roskadoztak a sonkáktól és a tojásoktól, melyek húsvétkor nem maradhatnak le a megye lakosságának asztaláról.

Nagy Orsolya

A sonka finom ízéről kellemes füstös illata és aranybarna színe árulkodik. Sokan vásároltak kötözött sonkát, de a füstölt tarja is népszerű volt

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedus Mark

A húsvét közeledtével az elmúlt napokban a megyei boltokban, piacokon is dömping volt az ünnep közkedvelt finomságaiért, többek között a tojásért és a sonkáért. 
Tóth Attila mátranováki termelő hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy az emberek mindig igyekeznek figyelni a minőségi termékekre és arra, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra, amely igazán fontos. Nincs ez másként a hagyományos módon készült sonka esetében sem, amelyet füstöléssel tartósítanak, s amely nincs tele káros adalékanyaggal és ízfokozóval, tehát kizárólag természetes hozzávalókat tartalmaz. 

Vásárlás során a csomagolásra is lehet vetni néhány pillantást, ugyanis abból hamar kiderül a termék minősége. Fontos, hogy a sonkában ne legyen szója, az csak húsból álljon. Sok, olcsó termék jelentős része vizet és tartósítószert tartalmaz, ezáltal a főzés során összemennek

– közölte Tóth Attila, aki elárulta, hogy a finom ízről az áru kellemes füstös illata és aranybarna színe is árulkodik. 
Hozzátette: mint minden, így a sonka ára is emelkedett az elmúlt időszakban, de főként a takarmányárak szabadultak el. Ennek következtében idén mintegy három-négyezer forint között mozgott átlagosan a sonka kilónkénti ára. Sokan vásároltak egyébként kötözött sonkát, szívsonkát, de a füstölt tarja is sláger volt. 

A termelő szerint az választott jól, aki inkább a hagyományos és hazai termékeket szerezte be az ünnepekre, hiszen azok frissek, minőségiek és adalékanyag-mentesek. 

Bakonyiné Forgó Brigitta vizslási tojástermelő kérdésünkre kiemelte, hogy a magyar népszokás szerint húsvétkor tojást kell fogyasztani, így az elmúlt időszakban a termék iránt igen nagy volt a kereslet. Az ára e terméknek is megemelkedett, de még mindig az egyik legolcsóbb élelmiszernek számít. Az üzletekben 50-60 forint között mozog darabonkénti ára. A legtöbben ügyelnek a minőségre, de a drágulás miatt sokan az S-es tojást veszik. 

Ajánlott az árut termelőtől venni – Bakonyiné Forgó Brigitta elmondta: húsvétkor többnyire főtt tojást és kaszinótojást készítenek, de szendvicsre is sokan rárakják. A tojás fogyasztását egyébként is javasolja, hiszen az tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és magas a fehérjetartalma. Bakonyiné Forgó Brigitta szerint érdemes termelőtől tojást vásárolni, mert az frissebb, mint a boltok polcain akár napok óta ott álló áru. A hiedelemmel ellentétben nem feltétlenül kell hűtőben tárolni, 5–18 Celsius-fokon egy hónapig eláll. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában