Együttműködési megállapodás született

2022.04.05. 17:29

A salgótarjáni Borbély is belépett a kadét program megyei kötelékébe

Ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást kedden Salgótarjánban a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A dokumentum értelmében az intézmény az ötödik olyan Nógrád megyei iskola, amely részt vesz a Honvédelmi Minisztérium gondozásában működő Honvéd Kadét Program megvalósításában.

Veres Edina

Együttműködési megállapodást írtak alá a kadét programban való részvételről

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

– A sorkötelezettség felfüggesztése után a lakosságnak lényegében megszűnt az állandó kapcsolata a honvédséggel – mondta Gembiczki Ferenc, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) kancellárja kedden a Borbély Lajos nevét viselő tagintézmény kollégiumában tartott eseményen. Mint kifejtette, a migránshelyzet, a pandémia, vagy a közelünkben dúló háború egyaránt bizonyítja, hogy szükség van a katonákra, és ezt hazánkban is egyre többen látják. Azt is látjuk, hogy a katonák nem csak fegyverrel képesek a hazájukat szolgálni.– Ez a felismerés a diákjaink számára is fontos, hiszen egy új életpályát nyithat meg előttük, illetve a Honvéd Kadét Program színesítheti az oktatási palettát a salgótarjáni iskolában és a kollégiumban egyaránt – hangsúlyozta a kancellár, aki fontosnak érzi, hogy a tanulók számára ismertek legyenek az olyan szavak, mint a hazaszeretet, a hagyománytisztelet, a munka, a csapatszellem vagy a zászló becsülete. 

Gembiczki Ferenc szerint szükség van a katonákra
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

Kifejtette: ezek olyan alapvető magyar és emberi értékek, amiket a katonák hitelesen képviselnek, éppen ezért bízik abban, hogy a diákokat is mindehhez igazítja majd a kadét program. 

Gembiczki Ferenc azt is aláhúzta, hogy a tagintézményük már korábban is együttműködött a Magyar Honvédséggel, hiszen annak képzéseihez és gyakorlataihoz is biztosítottak már szálláshelyet a salgótarjáni kollégiumban.

 

Vantal Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka beszédében úgy fogalmazott: az ezred tekintetében negyvennegyedik, míg a megyét érintően az ötödik intézményként csatlakozott a kadét programhoz a NMSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

Hazájukat szerető és a hazájukért tenni akaró fiatalokat szeretnének nevelni a programban Vantal Zsolt ezredes szerint 
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

A sorkatonai szolgálat megszűnésével a társadalom egyre inkább elfelejtette, milyen is a katonaélet, mit is jelentenek azok a kihívások, amelyekkel nap mint nap találkoznak katonáink.– A Honvédelmi Minisztérium által létrehozott Honvéd Kadét Program a fiatal generációt célozza meg, nekik nyújt lehetőséget ahhoz, hogy kicsit közelebb kerüljenek a katonaélet kihívásaihoz. Fontos, hogy ez nem egy katonai képzés. Ez csupán egyfajta iránymutatás azoknak a diákoknak, akik elhivatottságot éreznek e pálya iránt. A kadét program szervezett programokkal, katonai tevékenységekkel támasztja alá azt a nemzeti érdekünket, hogy hazájukat szerető és a hazájukért tenni akaró fiatalokat neveljünk – hangsúlyozta az ezredparancsnok.

 

Ezt követően Vantal Zsolt ezredes, Gembiczki Ferenc kancellár, illetve Fekete Zsoltné, a NMSzC tagintézményének igazgatója aláírta az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a NMSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a Honvéd Kadét Program partneriskolájává vált.

Almási László alezredes átadta Fekete Zsoltné igazgatónak az együttműködésről szóló tanúsítványt
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

Az esemény zárásaként Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztályának vezetője átadta Fekete Zsoltné igazgatónak az együttműködésről szóló tanúsítványt, valamint egy, a partneriskoláknak szóló gravírozott táblát.

 

Alapértékeket közvetítenek a fiatalok felé

Vantal Zsolt ezredes, aki korábban a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnöke volt, március elején vette át a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoki beosztását Polyák András ezredestől.

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum salgótarjáni kollégiumában tartott rendezvényen Vantal Zsolt ezredes szót ejtett arról is, hogy a kadét programéhoz hasonló célt szolgálnak a honvédelmi táborok is, amelyekre április elsejétől jelentkezhetnek az érdeklődők. Mind a táborok idején, mind a kadét program során megvalósított rendezvények és tevékenység olyan alapértékeket közvetítenek a fiataloknak, amelyek precizitásra, bajtársiasságra, és a közösséghez való tartozásra sarkallják őket. Azt gondolom, hogy e értékek mentén a diákok Magyarország hasznos tagjaivá és állampolgáraivá válhatnak – emelte ki az ezredparancsnok, aki emellett abban is bízik, hogy a fent megnevezett kezdeményezések segítségével egyre több fiatalt tudnak megnyerni a honvédelem ügyének és ezzel biztosítani tudják a Magyar Honvédség további jövőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában