Megváltás

2022.04.14. 17:20

A kereszténység legnagyobb ünnepéről beszélgettek a salgótarjáni egyházak képviselői

Az elmúlt évek során hagyománnyá vált, hogy a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe előtt húsvéti beszélgetést tartanak a salgótarjáni egyházak képviselői a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Az idei esemény azért is volt különleges, mert két év szünet után újra találkozhattak a lelkészek, az esperesplébános, a hívők, illetve az érdeklődők.

Gerhát Karina

Horváth-Hegyi Ádám evangélikus lelkész, Németh Judit református lelkész és Varga András esperesplébános

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedus Mark

Az egyház az emberiség megváltásának legnagyobb titkait évről évre azon a három napon ünnepli, amely az utolsó vacsora emlékére tartott nagycsütörtöki szertartástól egészen Krisztus feltámadásáig, azaz nagyszombat estéig tart. Ez a húsvéti szent háromnap az egész liturgikus év csúcspontja.

Varga András salgótarjáni esperesplébános a beszélgetés elején a nagypéntek történéseire utalt vissza. 
– Jézust, amikor keresztre feszítik, azt mondják az emberek neki, ha valóban Isten fia, mentse meg magát. Ő azonban azt feleli erre: Atyám! Bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek. Akkor kéri ezt a megváltó, amikor a kereszten szenved és közben azokért fohászkodik, akik a szégyen fájára juttatták őt. Úgyis lehetne mondani, hogy imádkozott a gonoszokért, a bűnösökért, értünk, emberekért. Krisztus a kereszten teljesítette azt a parancsot, amit, ha meghallottak tőle, mindig furcsán néztek rá. Arra kér bennünket is, hogy szeressük felebarátunkat, mint önmagunkat, sőt ellenségeinket is szeressük. Jézus kétezer évvel ezelőtt a kereszten megmutatta, hogyan is kell ezt tenni és most is erre szólít fel bennünket, akik háborús helyzetben vagyunk – kezdte gondolatait az esperesplébános. 

Hozzátette: azonban elsősorban nem az ukrajnai történésekre gondol, hanem az emberek szívében dúló háborúra. Arra, amikor összeveszünk valakivel, amikor szavainkkal ölünk.

A szavakkal ugyanis tudunk felemelni, életet adni, de kioltani is. 

Ezen gondolatok elhangzása után Németh Judit református lelkész rámutatott arra, hogy amikor egy-egy nehéz helyzetben lévő embertársunk megkérdezi tőlünk, mit tegyen, és mi azt feleljük, imádkozzon, akkor sokszor azt érezhetik, hogy ezt a választ meg sem kell hallaniuk.

Igazság szerint azonban ez a legkrisztusibb, a legfontosabb és a leghatékonyabb tanács, amit adhatunk egymásnak. 

– A Getszemáni-kert az imádság és a kísértés helye volt, ahol Jézus kitartóan fohászkodott, gyötrődött értünk. Tette ezt azért, hogy teljes szívvel és teljes személyében ott legyen a megváltás minden pillanatában, hogy el tudja végezni azt, amit az Atya rábízott, és abból mindannyiunknak élet legyen. Krisztus a tanítványokat is arra kérte, hogy imádkozzanak. Azt hiszem, sokunkat felszólítottak már arra, hogy imádkozzunk. Úgy vélem, ennek ellenére többször is előfordult már velünk, hogy megfeledkeztünk róla, esetleg elaludtunk fohászkodás közben. Azonban a mögöttünk hagyott – a pandémia –, illetve a mostani történések – a háború – is a kísértés idejei közé sorolhatók, amitől csak egyetlenegy dolog, az imádság tud megmenteni bennünket.

Kérek mindenkit, hogy szüntelen imádkozzon, mind a könnyű, mind pedig a nehéz időkben, a nagyhéten és húsvét napján is, továbbá örömében és a szenvedések közepette egyaránt

– hangsúlyozta Németh Judit. 

Sokan részt vettek a beszélgetésen
Forrás: Hegedus Mark / Hegedűs Márk/NMH

Horváth-Hegyi Ádám evangélikus lelkész szintén az imádság fontosságát helyezte mondanivalója középpontjába. 
– Az imádság az egyik legszorosabb módja az Istennel való közösségünknek, legyen az egyéni vagy csoportos fohászkodás. Ilyenkor ugyanis az ember elcsendesedik, próbálja kiiktatni a külsőségeket. Amikor kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, magányosan, elhagyatottan érezzük magunkat, amikor rengeteg teher nyomja a vállunkat, szembesülünk a kihívásokkal, a nehézségekkel, akkor még inkább vágyódunk az Istenhez. Egy evangélikus teológus mondta, hogy az ember a mélységekben tapasztalhatja meg leginkább a Teremtő szeretetét. Életünk során sokszor vannak mélységek, kiszolgáltatott helyeztek, de mindig fel kell ismernünk, hogy valójában ki is az, akihez bármilyen élethelyzetben fordulhatunk – zárta gondolatait Horváth-Hegyi Ádám. 

Megváltást nyertünk általa – Varga András a Nool.hu kérdésére válaszolva elmondta: nagycsütörtök este Jézus utolsó vacsorájára emlékezünk. Akkor a tanítványaival töltötte az időt, és meg is mosta a lábukat. A nagypénteki szertartás általában délután három órakor a keresztúttal veszi kezdetét, majd ezt követően folytatódik a liturgia, amikor Krisztus kereszthalálára tekintenek vissza a hívők. Nagyszombaton pedig minden arról szól, hogy Jézusban új teremtményekké lettünk, megváltást nyertünk általa. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában