Dallamok

2022.04.07. 06:56

A háborús menekültekért csendülnek fel a hangszerek a nógrádi zeneiskolákban

Április 8-án, pénteken, 18 órakor egy országos megmozdulásnak köszönhetően egyszerre szólalnak meg a hangszerek hazánk zeneoktatási intézményeiben, ezzel kifejezve együttérzésüket az Ukrajnából menekülő családok felé. Nógrád megyéből két iskola is hozzájárul hitet adó zenélésével a lélekhidak felépítéséhez.

Palchuber Kinga

A végleges műsor már összeállt, folyamatosan zajlottak a próbák

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Az elmúlt időszak háborús eseményeinek tükrében már többször egy emberként mozdult meg az ország annak érdekében, hogy szolidaritását fejezze ki a kárpátaljaiak, a menekültek irányába. E hatalmas összefogás újabb bizonyítéka a Zenevarázslat Mozgalom, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat országos méreteket öltő kezdeményezése. A Lélekhíd címet viselő jótékonysági megmozdulás ötlete nyomán április 8-án, pénteken, 18 órakor egyszerre csendülnek fel a hangszerek hazánk zeneiskoláiban.

Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zenevarázslat megálmodója érdeklődésünkre elmondta: összesen 74 zeneoktatási intézmény csatlakozott a mozgalomhoz 64 településről. Nógrád megyében a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában és a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában is megszólalnak a hangszerek.

Az eseményhez kapcsolódó salgótarjáni zeneiskola vezetője, Kapi Gyula példaértékűnek nevezte a megmozdulás tényét, s elmondta: az iskola kollektívája örömmel mondott igent a jótékony célú hangverseny életre hívására a megyeszékhelyen.

A Híd Kárpátaljáért segélyprogram mottójához kapcsolódva mi magunk is hiszünk abban, hogy zenével lélekhidakat építhetünk egymás között. Egy órányi örömzenéléssel az együttérzésünkről és a támogatásunkról biztosítjuk azokat, akiknek a háború miatt el kellett hagyniuk az otthonaikat – tette hozzá az intézményvezető.

Kiemelte: a járványhelyzet miatt sokáig nem volt lehetőség a nagyközönség előtt zenélni, így e hangverseny amellett, hogy az első nagyobb programja lesz az iskolának a bezártság után, még karitatív jelleggel is bírhat. Kapi Gyula szerint fontos, hogy intézményük is támogassa a szomszédunkból menekülteket, hiszen a háború szörnyűségét még kívülállóként is nehéz feldolgozni.

Barabásné Morvai Tímea intézményvezető-helyettes elmondta: a hangversenyen a zenetanárok mellett több tehetséges növendék is bemutatkozik játékával. – Csoportjaink, fellépőink az örömzenélés jegyében számos hangszerből csalogatják elő a hidakat építő dallamokat. A végleges műsor már összeállt, az elmúlt hetekben folyamatosan zajlottak a próbák – ismertette.

Várnagy Andrea a Zenevarázslat Mozgalom Facebook-oldalán Beregszászról, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola terméből jelentkezik majd be este, melyet a közönségnek mindenhol kivetítenek. A művésznő a megnyitón egy kárpátaljai kisfiú közreműködésével négykezes zongoradarabot játszik, amellyel elindítják a koncerteket. Nógrád megyei szempontból az est  "érdekessége" lesz, hogy az országos kezdeményezés Balassagyarmaton zárul majd, minthogy a záróbeszédet mondó Ember Csaba Madách-díjas karnagy, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke egyben a balassagyarmati zeneiskola igazgatója is. 

A hangversenyek megtekintése ingyenes, de április elsejétől adománygyűjtő-dobozokat helyeztek el az iskolákban, melybe a koncert végéig várják a felajánlásokat. A bevételt a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével juttatják el a Kárpátalján élőknek.

Lélekhidakat építenek a zenével | Várnagy Andrea zongoraművész érdeklődésünkre elmondta: rendkívül megtisztelő számára, hogy jótékonysági kezdeményezésük mellé állt a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat annak érdekében, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogram mottójához kapcsolódva a zene által egyfajta lélekhidakat építhessenek, s hogy kifejezzék segítő szándékukat adomány formájában is. – Mindannyian segíteni próbálunk, ki-ki a saját eszközeivel, mert nem létezik egyetlen helyes válasz, csak lehetséges válaszok vannak. Olyan válaszok, amelyek a jó szándékunkból és az együttérzésünkből fakadnak. Őszintén hiszem azt, hogy ezen az estén valóban minden hang varázslatos kulccsá válik, amely megnyitja majd a szíveket, és minden műben a hangjegyek mögé rejtett imádsággal fohászkodhatunk közösen a megszokott, félelem nélküli mindennapokért, a békéért és a szabadságért – tette hozzá a zongoraművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában