Gólyakamera

2022.03.30. 13:56

Újraindult a tollas „valóságshow”: megérkezett fészkébe az első szügyi gólya

Kedden megérkezett az első gólya az általános iskola tetején elhelyezett kamerával megfigyelt fészekbe.

Nool

Forrás: Gólyakamera / Szügy

Mint arról a napokban már beszámoltunk idén is élőben követhető a község weboldalán a Madách Imre Általános Iskola kéményén fészkelő gólyák élete. 

A fészek vasárnap még üresen árválkodott, azonban keddre már megérkezett az első lakója, hogy birtokba vegye rezidenciáját. Így a fehér gólya életét újra élőben nézhetik a természetbarátok  - számolt be róla közösségi oldalán Frenyó Gábor, a település első embere. 

Az általános iskola kéményén elhelyezett gólyafészek-figyelő webkamera a község önkormányzata, a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alaptvány és az Intellihome Kft. közreműködéséve tavaly óta üzemel a településen. 

Fokozottan védett madár | A fehér gólya Európában és Ázsiában elterjedt, de élőhelyein egyre fogyatkozó madárfaj. Tollazata nagyrészt fehér, de szárnyainak végeit fekete tollak borítják. Lába hosszú, csőre hosszú, hegyes és piros. Ragadozó madár, és sokféle fajt fogyaszt; zsákmányol rovarokat, halakat, kétéltűeket, hüllőket, kisebb emlősöket és madarakat. Monogám, de a párok nem maradnak együtt egész életükben; a pár együtt építi a fészket gallyakból, amit azután évekig használnak. A tojó rendszerint négy tojást rak, melyek 33-34 nap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak és mindketten táplálják fiókáikat. A kölyökgólyák 58-64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még 7-20 napig etetik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában