Gazdasági növekedés

2022.03.11. 17:30

Újabb nógrádi fejlesztéseket jelentett be Szijjártó Péter (fotók és videó)

Nógrád megyébe látogatott pénteken Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter két nagyobb volumenű beruházás bejelentésén vett részt. A salgótarjáni Fort Bau Zrt.-nél több mint 500 millió forintos, míg a KTS-Metalltechnik Kft. bátonyterenyei telephelyén 450 milliós fejlesztés valósul meg. Szijjártó Péter ismertette: a kormány mindkét cég esetében több mint 200 millió forinttal támogatta a projekteket.

Gulyás Edina

Komoly fejlesztésekről tett bejelentést Nógrád megyében tett látogatásán Szijjártó Péter

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

A koronavírus-járvány sok vállalkozás működését érintette negatívan, voltak, akik a nehéz helyzetből nem találtak más kiutat, így munkatársaik elbocsátása és a bezárás mellett döntöttek. Akadtak azonban olyan cégek is, amelyek a kormány segítségével előre menekültek, vállalták a fejlesztéseket, ezzel a munkahelyek megtartását és bővítését is.

A Fort-Bau Zrt. telephelyén több mint 500 milliós fejlesztés történt

– A Fort-Bau Zrt. éppen húsz éve, 2002-ben alakult. Cégünk jelen van az építőiparban és a műanyag nyílászárók gyártásában, valamint beépítésében is élen járunk. Mindezek mellett Hollókőn négycsillagos szállodát üzemeltetünk – tájékoztatott Kovács József, a vállalat vezérigazgatója, aki arról is beszámolt: – A járvány kitörésekor, 2020-ban 80 embert foglalkoztattunk, azonban a kormány segítsége nélkül nem sikerült volna átvészelnünk az akkor fellépő helyzetet. A Castellum Hotel bezárt és két választásunk maradt: vagy leépítéseket hajtunk végre, vagy fejlesztéseket eszközölünk. Utóbbit választottuk. 

Mint mondta, a vállalkozás 2019-ben költözött a salgótarjáni volt ruhagyár épületébe, ami akkor már régóta üresen állt. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával mintegy 500 millió forintos beruházás valósult meg a gyárban. Az épület teljes energetikai felújítása, klimatizálása és az infrastrukturális fejlesztések is elkészültek. Mindezeken túl, a műanyag nyílászárók gyártása egy új szolgáltatással is kiegészült, a cég immár redőnyöket is készít. Mindehhez a kormány 200 millió forintos támogatást nyújtott. Mára a Fort-Bau Zrt. 110 dolgozójának biztosít munkát és megélhetést

Becsó Zsolt szerint fejlődési pályára lépett Salgótarján

– 2010 előtt nehéz helyzetben volt Salgótarján, alig érkezett ide kormányzati támogatás, a városrészek leépültek, 20 százalék körüli volt a munkanélküliség és folyamatos az elvándorlás – hangsúlyozta Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. A kormányváltást követően szorosan együttműködve a kormánnyal és a városvezetéssel, sikerült újra fejlődési pályára állítani a nógrádi megyeszékhelyet.– A jó útra jó példa a Fort-Bau Zrt. története is, a vállalat ugyanis nem csak a piacon teljesít nagyszerűen, hanem élni tud a pályázati lehetőségekkel is – tette hozzá a képviselő.

A magyar gazdaság az élvonalba került európai szinten

Szijjártó Péter is kiemelte: amikor 2010-ben átvették az ország irányítását, a szakadék széléről indultak. Azonban akkor a munka alapú gazdaságpolitikai stratégiát tűzték maguk elé, ennek köszönhetően mára a magyar gazdaság az elmúlt évek alatt Európa szégyenpadjáról az élvonalba került.  

– Gazdasági szempontból 2021 a járvány ellenére is a legsikeresebb év volt a rendszerváltás óta. Az elmúlt 32 esztendő legnagyobb, 7,1 százalékos gazdasági növekedése történt tavaly. Soha annyian nem dolgoztak még az országban, mint az előző évben, 4,7 millió munkavállalót tartottak nyilván – fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter. 

– Egyetlen év alatt még sosem indult annyi beruházás hazánkban, mint tavaly: 1886 milliárd forintnyi, összesen 270 milliárdos kormányzati támogatással. Ennek hatásai itt Nógrádban is érzékelhetők, hiszen az ipari termelés a 2010-es 140 milliárd forintról 440 milliárdra nőtt az előző esztendőben. Mindezeken túl a magyar gazdaság soha akkora exportteljesítményt nem tudott még felmutatni, mint tavaly, amikor 119 milliárd euró volt – tette hozzá Szijjártó Péter.

 A KTS-Metalltechnik Kft. bátonyterenyei telephelyén 450 milliós fejlesztés valósul meg

Takács Zoltán, a bátonyterenyei KTS Metalltechnik Kft. ügyvezető igazgatója ismertette: A Széchenyi Terv Plusz program 245 millió forintos támogatásával a cég a következő időszakban jelentős, mintegy 450 millió forintos beruházást hajt végre a városban

– A fejlesztésnek köszönhetően a vállalat a területén lévő utolsó romos épületet is eltünteti, amelynek helyén egy 1500 négyzetméteres csarnok épül. Harminc új munkahelyet teremtünk, versenyképes bérezéssel – hangsúlyozta Takács Zoltán.

– A 2 milliárd forintos árbevételt elkönyvelő KTS Metalltechnik Kft. közeljövőben megvalósuló beruházása Bátonyterenye gazdasági fejlődését is szolgálja – fejtett ki Becsó Zsolt. Mint mondta, a városban működő cégekhez az elmúlt 12 évben 30 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás érkezett. 

Erősödött gazdasági szempontból az ország

Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a világjárvány az egészségügyi vészhelyzeten kívül gazdasági válságot is teremtett. Azonban a kormány beruházásösztönzési programjának köszönhetően hazánk gazdaságilag megerősödött

– Ehhez azonban szükség volt arra a több mint 1400 bátor vállalkozásra, amelyek előre menekültek és elbocsátások helyett a fejlesztések mellett tették le a voksukat. Ezen cégek 80 százaléka magyar tulajdonban van, ahogyan a KTS Metalltechnik Kft. is. Mindez jól mutatja a magyar gazdaság erejét – húzta alá Szijjártó Péter. Az elmúlt időszakban 18 Nógrád megyei vállalkozás összesen 13 milliárd forint értékben hajtott végre fejlesztéseket, a kormány 4,5 milliárdos támogatásával. Ezzel több mint 5 ezer munkahelyet mentettek meg az itt élők számára. 

– tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában