Áldatlan állapot

2022.03.09. 17:25

Továbbra sem történt érdemi változás a veszélyes csatornafedél ügyében Balassagyarmaton

Továbbra sem csillapodik a lakók háborgása a Szondi utcában. A hetes számú ház előtt a járdán lévő csatornafedélen egyre nagyobb lyuk tátong, holott a szolgáltató munkatársai november közepén tájékozódtak a helyszínen, felmérték az állapotokat, de azóta sem történt semmi. Az érintett ingatlantulajdonosok már azt sem tudják, kihez forduljanak panaszukkal, és félnek, előbb-utóbb bekövetkezik itt egy baleset.

Hegedűs Henrik

A járdán lévő csatornafedélen egyre nagyobb lyuk tátong. A lakosok félnek, hogy a megoldatlan probléma miatt hamarosan baleset történik a helyszínen

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH Archívum

Tavaly ősz közepén érkezett a megkeresés a Nógrád Megyei Hírlap és a Nool.hu közös szerkesztőségéhez a tisztviselőtelepi, kertvárosi övezetből, hogy a Szondi utca páratlan oldalán hosszú évek óta hiányos egy csatornafedél, és rajta a nyílás egyre csak növekedik

Hiába jelezték az illetékeseknek, ez idáig nem történt semmi előrelépés 

A helyszín a hetes számú ház előtt található, az ott lakó Medveczky Alajos munkatársainknak maga mutatta meg novemberben, milyen módszerekkel igyekszik elkerülni a nagyobb veszélyt, ha már az illetékesek a fülük botját sem mozgatják a megoldás irányában. Kifejtette, akkora lyuk tátong már a fedélen, hogy a keze simán belefér, mintegy gyermeklábfej nagyságú. Lassan teljesen elfogy a türelmük, és hiába fordultak fűhöz-fához, semmi változás nem történt

A helyiek igyekeznek a balesetveszély lehetőségét maguk lecsökkenteniMedveczky Alajos hozzátette, rendszeresen letakarja valamilyen kővel, nehogy a gyalogosok figyelmetlensége miatt bekövetkezzen a baj, hiszen reggeltől kora délutánig viszonylag nagy erre a forgalom. A szomszédos utcában működik a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikuma, a középiskolás diákok közül sokan járnak erre iskolába, majd a tanítás végén haza, és előfordult, hogy a fiatalok szórakozásból egyszerűen berúgták az árokba az ideiglenes takarókövet.

 

Ráadásul kisgyermekes családok is élnek a környéken, ha nem figyelnek eléggé, bárki beleléphet ebbe a szakadásba, aminek akár bokatörés lehet a vége, vagy a babakocsi kerekei tévednek a nyílásba, amitől az felborulhat. Szerencsére az anyukák és apukák tudják már jól, hogy itt rossz a járda, óvatosan közlekednek. A nyugdíjas férfi végül hangsúlyozta, egyáltalán nem érti, ha egyszer a szolgáltató kötelességből folyamatosan ellenőrzi a csatornafedelek állapotát, az elmúlt évek során miért nem talált alkalmat a kijavításra, meddig várjanak, míg valaki intézkedik. 

Sem válasz, sem előrelépésA balassagyarmati polgármesteri hivatal műszaki osztályának dolgozói segítségével sikeresen kiderítettük, hogy melyik szolgálató fenntartásába tartozik az említett fedél: az egyik telekommunikációs cég hálózata fut a csatornában. Ám hiába kerestük a tervező és kivitelező kft. központját, kérdéseinkre a mai napig nem kaptunk választ. 

Időközben, február végén Medveczky Alajos ismételten jelentkezett nálunk. 

– A műszaki osztály értesítésére még az elmúlt év végén megjelentek a házam előtt a szolgáltató képviselői, nézelődtek a fedél körül, méricskéltek, talán jegyzeteltek is, aztán gyorsan továbbálltak. Vártunk, vártunk, hátha ezek után mégis történik valami kedvező előrelépés, kijavítják a lyukas burkolólapot. De azóta is semmi jel, nagy a csend. Most már tényleg nagyon elkeseredtünk. Én továbbra is kiteszem a követ, mindenkit igyekszem figyelmeztetni az áldatlan állapotra, de egyre inkább félek, hogy egyszer tényleg bekövetkezik itt egy baleset – fejezte be mondandóját a férfi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában