Úton

2022.03.20. 16:42

Petőfi Sándor emléke előtt tisztelegtek a Somoskő környéki túrával

Petőfi Sándor nyomát követhették azok a kirándulók, akik részt vettek vasárnap a költő nevét viselő, tizennégy kilométeres emlékúton. A túrát több megállónál kulturális programmal színesítettek a szervezők.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotós: H.Cs.

Forrás: NMH

Fotós: H.Cs.

A Petőfi Sándor emlékút egyik szervezőjeként Turcsány László salgótarjáni önkormányzati képviselő elmondta: Sándor Ottó ötlete nyomán első alkalommal valósították meg a kezdeményezést a Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódóan Becsó Zsolt országgyűlési képviselő támogatása, valamint több salgótarjáni civil szervezet összefogása és munkája segítségével.

– A költő 1845-ben járt vidékünkön, amit az Útirajzok című könyvében meg is örökített. Ez alapján határoztuk meg az útvonalunkat, amelyet a bokrok és fák ágaira kötött nemzeti színű szalagok jelöltek. Emellett a salgói vár alatt és Somoskőn egy-egy tájékoztató táblát is kihelyeztünk – mondta Turcsány László.

Friss kenyér és aludttej várta a túrázókat

A Petőfi kunyhónál gyülekezőket friss kenyérrel és aludttejjel kínálták, ahol a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai is bemutatták múltidéző előadásukat. Az indulást követően az emlékút első megállója Eresztvény volt, ahol a Salgótarjáni Tájak-Korok-Múzeumok Klub Egyesület Kamarakórusa és a Karancsaljai Rozmaring Dalkör adta elő műsorát. A természetjárók innen a Salgó Hotelhez érkeztek, ahol megkoszorúzták a Petőfi-domborművet. Ugyanígy tettek a Salgó váránál található kopjafánál, amelyet a Dornyai turistaház érintésével közelítettek meg. A túrázók tovább haladtak a salgóbányai parkolóházhoz, ahol a Salgó Vár Egyesület forró teával és ennivalóval várta a csoportot. A kirándulók végül a Medves fennsíkon áthaladva visszaérkeztek Somoskőre.

Turcsány László kérdésünkre azt is elárulta, hogy hagyományt kívánnak teremteni az emlékút bejárásából, amelynek tervezett időpontja minden évben a március 15-ét követő vasárnapra esne majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában