Szorongás

2022.03.02. 13:50

Nógrád megyében is nőtt a depressziósok száma a járvány alatt

A világjárvány megjelenése után szinte egyik pillanatról a másikra bezártságra kényszerültünk, emiatt sokaknál alakult ki depresszió, szorongás és félelemérzet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban 17 ember vetett véget az életének Nógrád megyében.

Gubányi Patrik

Forrás: Pexels

A koronavírus-járvány megjelenése után szinte egyik pillanatról a másikra bezártságra kényszerült a lakosság, emiatt sokaknál alakult ki depresszió, szorongás és félelemérzet. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint Nógrád megyében közel négyszer annyi férfi vet véget az életének, mint nő. 

Mint kiderült: 2020-ban júniusig nem történt öngyilkosság, júniusban négyen, augusztusban hatan, októberben négyen, decemberben pedig hárman dobták el az életüket. A 17 öngyilkosságból 15-öt férfiak követtek el. 

Minden korosztályt érint

Dr. Sótér Eszter, Nógrád megyei pszichiáter elmondta: tapasztalata szerint megnőtt a szorongásos kórállapotokban szenvedők száma. Minden korosztályban nagyobb arányban fordul elő, hogy a pszichés nyomás testi tünetekben is megmutatkozik. 

Kifejtette: a pánikbetegség rohamokban jelentkező szorongás, amely a testi tüneteinkre való túlzott figyelem miatt az egyébként észrevétlen folyamatok kórosnak érzékelését jelenti. A jólét közepette megszoktuk 2020 előttig, hogy szinte minden kiszámítható, átlátható az életben. Az alkalmazkodás nem megy egyik napról a másikra, hiszen fejlődést és tanulást igényel. 

"Cry for help"

A szakember szerint a súlyosan mély lelkiállapotokból adódó öngyilkosság nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. 
– A betegségek közül az alkohol- és drogfüggőség, illetve a skizofrénia jár kiemelkedően nagy öngyilkossági kockázattal. A „cry for help” jelenség az, amikor valaki nem közvetlenül ad jelzéseket a szándékát illetően. Amennyiben a bajt a környezet nem érzékeli, nem avatkozik közbe, akkor kialakul a preszuicidális – öngyilkosságot megelőző – szindróma – ismertette dr. Sótér Eszter. 

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének önkéntesei közel kétszázezer hívást fogadnak évente. 
– Viszonylag alacsonyabb arányban jelenik meg a szuicid krízishelyzet, azonban öngyilkossággal való zsarolásról, fenyegetőzésről beszámolnak hívóink. Az okok között általában kapcsolati, érzelmi, egészségi állapottal, vagy veszteséggel összefüggő problémák szerepelnek – mondta Dudás Erika, a szövetség elnöke.

Ha bajban van, kérjen segítséget!

Dudás Erika hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a támogató jelenlét, az értő meghallgatás, az öngyilkossági képzetek hátterének tisztázása, illetve a fennálló problémák megoldásának közös megkeresése. Ha a fenti tünetekkel szembesülünk, akkor érdemes szakember segítségét kérni, nehogy súlyosabbra forduljon a lelkiállapotunk. Lelki elsősegély telefonszolgálatok: 116-123 (éjjel-nappal mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes); Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat 06/80-505-503 (este 6-tól reggel 6-ig vezetékesről hívható, ingyenes); kék vonal gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat 116-111 (éjjel-nappal vezetékesről hívható, ingyenes).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában