Sajtótájékoztató

2022.03.04. 19:32

Jelentős forrásokat biztosít a kormány zöld célokra a megyei jogú városoknak

Magyarországnak fontos a klímavédelem, jelentős források állnak majd az önkormányzatok rendelkezésére is az elkövetkezendő években zöld célokra, de ezek megvalósításával párhuzamosan a kormány az ellátásbiztonságot és az energiaárak megfizethetőségét is szem előtt tartja – mondta salgótarjáni sajtótájékoztatóján Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Kéri István

Steiner Attila államtitkár és Szita Károly, az MJVSZ elnöke a sajtótájékoztatón

Forrás: NMH | Fotó: Kéri István

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakállamtitkára a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) Közgyűléséhez kapcsolódó sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Európa számos országában elszabadultak a gáz- és villanyárak, emiatt fontos volt, hogy hazánkban a tíz éve meglévő rezsicsökkentés továbbra is fennmaradjon, és a háztartások megfizethető áron jussanak az energiához. Steiner Attila hangsúlyozta: a legújabb fejleményekkel egyes területeken már az energiaellátás biztonságának kérdése is előtérbe került, de emiatt Magyarországnak szintén nincs miért aggódnia. 

Az államtitkár arról biztosította a polgármestereket, hogy az induló európai uniós költségvetési ciklusban is támogatni fogják a városok energiahatékonyságot célzó beruházásait. Erre nemcsak az uniós, hanem a hazai költségvetésből is jelentős források állnak majd rendelkezésre. 

Szita Károly, az MJVSZ elnöke elmondta: az energia egy szuverenitási kérdés is, amelyben a lehető legnagyobb függetlenséget kell elérni. Véleménye szerint ennek egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módja a megújuló és zöldenergiák rendszerbe állítása és használata, ideértve az EU friss döntése alapján szintén zöldként számontartott atomenergiát is. Hangsúlyozta: a megyei jogú városok várhatóan 40 milliárd forintos keretből megvalósuló energiahatékonysági beruházásokkal is tompítani tudják majd a növekvő energiaárak okozta kiadásaikat. 

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere arról beszélt, hogy a város számára minden megvalósult és tervezett beruházás esetében az első számú szempontok között található az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások kihasználása. Példaként említette számos önkormányzati intézmény energetikai célú felújítását, napelemekkel történő ellátását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában