Tiszteletadás

2022.03.03. 17:34

Így kívánt tisztelegni a város centenáriumán a legendás salgótarjáni pincér

Hiánytalanul aligha lehetne felsorolni, hogy hány kezdeményezés fűződik Gabora Attila pincér, éttermi mester nevéhez, aki az elmúlt hosszú évek során szinte minden jelentős helyi vendéglátóipari egységben dolgozott. Bár munkájában mindig örömét lelte, számos saját ötlettel is hozzájárult a város közéletének gazdagításához.

Csongrády Béla

Ezúttal a városcentenárium előtt tisztelgett

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

Manapság is vannak mondhatni rendszeres felkérései jeles fővárosi rendezvényekre, így például múlt nyáron ott volt a labdarúgó-Európa-bajnokságon is. Rendezett például pincér- és futóversenyeket, megszervezte a város egykori jeles cukrászmestere, Duda Lajos városközponti emléktáblájának elhelyezését, felavatását. Az elmúlt években nagy szorgalommal, kitartással összegyűjtötte a város vendéglátóhelyeire vonatkozó ismereteket, és természetesen szeretné, ha könyv formájában is viszontláthatná munkája gyümölcsét. A közelmúltban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban volt kiállítása 50 év a vendégek asztalánál címmel. 

Kötelességének érezte, hogy hozzájáruljon a nevezetes dátumhoz

Az idén – tekintve, hogy 2022-ben Salgótarján várossá válásának századik évfordulóját ünnepli – azt érezte úgymond kötelességének, hogy a maga módján hozzájáruljon e nevezetes dátumról való méltó megemlékezéssorozathoz is. Miután a fenntartó, működtető Nógrádker Zrt. igazgatója, Mihály Zoltán készséggel engedélyezte – sőt a minap egy budapesti országos rendezvényen a New York Kávéházban meg is köszönte –, Gabora Attila egy látványos, elegáns díszasztalt készített a Rákóczi úti Lakberendezési Áruház kirakatába. 

Helyet kaptak a tarjáni gyárak szimbólumai

Négy főre terített, további két személy részére pedig úgynevezett pohárszéket rakott össze. Az asztal közepére néhány egykor prosperáló tarjáni gyár szimbólumai kerültek. Az emlékévhez illő címeres tányérokat egy karancskeszi alkotó, Somoskői Emese porcelánfestő készítette. 

S nemcsak ő, hanem többen mások is támogatták a terv megvalósulását. Valamennyiüknek jár az elismerés, de Gabora Attila véleménye szerint a földmérő, bányamérő és mérnöki szolgálatot teljesítő, a szénhidrogén-bányászathoz kapcsolódó helyi vállalkozás ügyvezetőjét, Abuczki Attilát külön is meg kell említeni, ki kell emelni a szponzorok sorából. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában