Közgyűlés

2022.03.03. 16:49

Hollókőn találkoztak a megyei jogú városok vezetői, segítség érkezik az önkormányzatoknak

Több területen is kormányzati segítség formájában érkezik válasz az önkormányzati kérdésekre – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön a hollókői Castellum Hotelben, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) Közgyűléséhez kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Kéri István

Felvezetőjében Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, az MJVSZ elnöke emlékeztetett: a kormány korábban a koronavírus-járvány hatásaira gazdasági szempontból reagáló döntések között egy százalékra mérsékelte a kis- és középvállalkozások helyi adóját. Ismertetése szerint az államtitkár tájékoztatójában arról biztosította a városvezetőket, hogy ennek a bevételkiesésnek a kompenzálása – két körben, júniusban és októberben – meg fog érkezni az önkormányzatok számlájára. A szövetség elnöke üdvözölte, hogy – szemben a 2010 előtti gyakorlattal – a kormány a béremelések költségét is száz százalékban finanszírozza az önkormányzatok, mint foglalkoztatók felé.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke, mellette Banai Péter Benő, államháztartásért felelős államtitkár és Parragh László, az MKI elnöke

Fotó: Kéri István

Banai Péter Benő a sajtótájékoztatón kiemelte: sikeres egyeztetéseket követően több területen is kormányzati segítség formájában érkezik válasz az önkormányzati kérdésekre. Az államtitkár szerint rögzíthető, hogy az uniós átlagnál gyorsabban állt helyre a magyar gazdaság, ennek köszönhetően pedig az önkormányzatok iparűzési adóbevételei is emelkedtek.

Hazánk a járvány okozta gazdasági problémákat úgy tudta le, hogy a gazdaság növekszik, a foglalkoztatottak száma magas, az önkormányzatok pénzügyi helyzete pedig stabil – fogalmazott Banai Péter Benő.

Az államháztartásért felelős államtitkár ismertetése szerint a kormány 77 milliárd forintot biztosít az általános béremelések finanszírozására, míg a kieső helyi adóbevételek kompenzálására összesen 75 milliárd forintot különítettek el az önkormányzatok részére.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere az eseményen elmondta: örömére szolgál, hogy Kelet-Nógrád látja vendégül a szervezet 57. közgyűlésének résztvevőit. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a teljes program – megfelelő szállodai háttér hiányában – nem tudott a várossá nyilvánításának centenáriumát ünneplő Salgótarjánban megvalósulni. Pénteken ugyanakkor a megyeszékhelyi városházán folytatja ülését a közgyűlés – tette hozzá.

[eadvert]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában