Környezetszépítés

2022.03.28. 17:29

Elkezdődtek a tavaszi munkák: megyeszerte virágdíszbe öltöznek a közterületek

Virágosítanak, parkosítanak, és a régi, elhasználódott kültéri padokat, kukákat is rendbe teszik tavasszal az önkormányzatok. Ezen túlmenően nagy figyelmet fordítanak az illegális hulladéklerakók felszámolására is.

Nagy Orsolya

Márciusban a fagyot is viszonylag jól tűrő árvácskákkal díszítették a közterületeket

Forrás: NMH | Illusztráció

A tavasz beköszöntével a települések közterületei is megszépülnek. Stayer László, Szécsény polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat dolgozói és a közfoglalkoztatottak együtt tartják rendben a különféle közterületeket. 

– A padokat éves szinten karbantartjuk, kétévente festjük, amely az idén aktuális lesz. Ezen kívül pár darab új szemetesládát is kihelyezünk majd. Hosszú évek óta nagy méretű virágládákat teszünk ki a sétálóutcába, az Erzsébet térre. Május végéig árvácskák díszítik egy-egy közterünket, később pedig virágmagokat vetünk. Nagy öröm számunkra, hogy az idén 45 éves kertbarátkör felajánlotta együttműködését a virágosításban, így ők is vállaltak egy frekventált területet, a Tűztorony szomszédságában lévő, délkeleti bástya előtti részt – közölte Stayer László. 

Hozzátette: sajnos továbbra is tapasztalható a felelőtlen szemetelés az utcákon. A közmunkások rengeteget dolgoznak, hogy a városban élő tisztességes emberek és az ide érkező turisták az elvárható környezetet tapasztalják nap mint nap. 

Árvácskák színesítik Bátonyterenyét

Bátonyterenyén a Start elnevezésű közfoglalkoztatási programban szépülnek meg a város közterületei. 

– Az árvácskák május végéig színesítik a települést. Ezt követően egynyári virágokat ültetünk, majd ősszel újra árvácskákat. Ezen kívül a rossz állapotban lévő padokat is megjavítjuk, de újakat idén nem helyezünk ki. Ahhoz, hogy a város mindig szép legyen, a közfoglalkoztatottak folyamatosan szüntetik meg az illegális szemétlerakókat. 

Sajnos borzasztó állapotok vannak, néhány helyen pedig fontos lenne, hogy az emberek óvják a környezetüket és ne rombolják azt – fejtette ki Sulyok Tibor, a Bátonyterenyei Vagyonkezelő és Foglalkoztatási Nonprofit Kft. üzemvezetője. 

Pásztó közterületei is új ruhába bújnak tavasszal

Gyürky Márta, a Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője kiemelte, hogy a kültéri padok jelenleg felújítás alatt vannak, hiszen azok mostanra megrongálódtak és elhasználódtak. A közmunkások korábban készítettek virágládákat is, amelyekbe árvácskákat ültetnek, és azok díszítik majd a települést egészen nyárig. Ezután évelő növényeket ültetnek majd, főként levendulát. A városgazdálkodás dolgozói és a közfoglalkoztatottak pedig növényvédő szerekkel gondoskodnak a fákról, valamint metszik is azokat, hogy még szebbek legyenek. 

Dénes Andrea, a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet parkfenntartás-vezetője elmondta, hogy Balassagyarmaton is számos tervet valósítanak meg tavasszal. 

– Folytatjuk a fásítást, amely során összesen 350 darab földlabdás díszfát és örökzöldet ültetünk el. Egyebek mellett gömbkőrist, vérszilvát, díszkörtét, tujákat, hársakat, platánokat, nagylevelű galagonyát, de ábrafát is ültetünk városszerte. A fa- és cserjemetszési munkákat pedig folyamatosan végezzük. Befejezzük továbbá a parkokban, zöldterületeken és játszótereken a tavaszi lombgyűjtési és annak elszállítási feladatait – mondta Dénes Andrea. 

Folyamatosan szüntetik meg a városok az illegális szemétlerakókat

A vezető arra is kitért, hogy illegális hulladékokat szednek össze a Springa-dombon, a Honti utca végén, a Nyírjesben és az Ipoly-parton. 

Ezen kívül kihelyeznek beton pingpongasztalt a Madách liget és a Szerb utcai játszótérre. Felújítják a Civitas téri padokat, és kicserélik a deszkákat a város területén lévő betonvázas padok esetében. Az ősszel megkezdett virágosítási munkákat is folytatják, így 4 ezer árvácskát ültetnek el a Palóc-ligetben lévő virágágyasokba. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában