Fogaink egészsége

2022.03.09. 19:55

Egy nő mosolya – avagy szájápolási tippek, nem csak Tündérszépeknek

Mik a legalapvetőbb szájápolási technikák? Hogyan lehet még szebb a mosolyunk? Mit tehetünk azért, hogy a lehető legtovább megőrizzük fogaink egészségét? A bátonyterenyei származású fogorvossal, Dr. Bakos Gergővel a legfontosabb tudnivalókról beszélgettünk.

Angyal Eszter

A legtöbb nő gondosan ügyel még a legapróbb részletekre is, ha szépségről van szó. A szépségnek pedig szerves részét képezi a szép, egészséges fogsor.

Mivel még mindig tart a Tündérszépek országos szépségversenyünk nevezési időszaka, mi pedig még mindig törekszünk arra, hogy hétről hétre hozzunk valami hasznos tanácsot a versenyen induló hölgyeknek, ezért a napokban megkerestük Dr. Bakos Gergőt, aki hosszú évek óta fogorvosként praktizál Bátonyterenyén, hogy ossza meg olvasóinkkal a legfontosabb tanácsait. S bár cikkünk címében a női mosolyt említettük, a legtöbb tanács általános érvényű – éppúgy vonatkozik a nőkre és a férfiakra is, szóval érdemes mindenkinek megfogadni a szakorvos minden tanácsát.

A helyes táplálkozás az egyik alappillére az egészséges fogaknak A fogaink egészségének megőrzéséhez vezető út már egészen kicsi gyermekkorban elkezdődik azzal, hogy milyen módon tisztítjuk fogainkat, illetve mit teszünk a szájhigiéniánkért. Az, hogy milyenek a fogaink, függ attól, hogy hogyan és milyen frekvenciával tisztítjuk azokat, de nagyban közrejátszik a genetika is – kezdte a beszélgetést Dr. Bakos Gergő.

Hozzátette, a genetikára hivatkozva azonban sosem szabad hátradőlni a fotelben, hanem tenni kell azért, hogy minél tovább egészségesek maradjanak a fogaink. A fogorvos szerint az egyik legfontosabb jelentősége annak van, hogy mit eszünk és milyen a táplálkozásunk.  Már az ókoriak is tudták, hogy azzá válsz, amit megeszel. – mondta a fogorvos, majd hozzátette: – Sajnos a mai civilizált élet teljes mértékben a fogaink egészsége ellen van. Finomított cukrok, feldolgozott ételek, junk foodok, azaz egészségtelen ételek tömkelege. Mindent megsütünk, mindent megfőzünk, semmit nem fogyasztunk nyersen, natúran, ahogyan azt a természettől megkaptuk. Mindezekkel gyakorlatilag gyilkoljuk a fogainkat.

A szakorvos ehelyett azt javasolta, hogy fogyasszunk rengeteg zöldséget, nyers gyümölcsöt, magvakat és mellőzzük a cukrokat, finomított liszteket, gyorsételeket, műkajákat.

– Érdekesség, hogy Ausztráliában készült egy kutatás az ottani őslakosok körében, akik soha életükben nem láttak még sem fogkefét, sem fogkrémet. Mégis a nagy többségüknek nincs lyukas foga és egy foguk sem hiányzott. A megoldás a táplálkozásukban keresendő: gyakorlatilag gyökereken, zöldségeken, nyers dolgokon élnek – ismertette Dr. Bakos Gergő.

Dr. Bakos Gergő szerint komoly jelentősége van a helyes táplálkozásnak fogaink egészsége szempontjábólFotó: Hüvösi Csaba/NMH

Ha a helyes táplálkozás megvan, elengedhetetlen a megfelelő fogmosás, illetve a rendszeres szűrővizsgálat a fogorvosnál

– Nagyon leegyszerűsítve, képzeljük el a fogainkat úgy, mintha azok kis kockák lennének a szánkban sorakozva. Minden kocka egyik oldala rögzül az ínyhez, állcsonthoz, így aztán marad 5 oldala. Minden egyes kis kockának mind az öt oldalát meg kell tudnunk tisztítani. Sokszor nem fektetünk elég hangsúlyt a fogak nyelv felőli oldalára, ez is hiba. Mindig próbáljunk úgy fogat mosni, hogy a fogkefe sörtéinek egyik fele az ínyünket masszírozza, a másik fele pedig a fogaink oldalát. Nagyon fontos emellett a fogselyem alapos használata is, mert az egymás felé eső felszíneket csak és kizárólag így tudjuk megtisztítani – tanácsolta a fogorvos.

 

A rendszeres szűrővizsgálatok is elengedhetetlen fontosságúak. A szakorvos azt javasolja, hogy egészen kisgyermekkortól kezdve érdemes félévente elmenni a fogorvoshoz, hiszen nagyon sok olyan jel van, amit a páciens ugyan még nem tapasztal, egy árgus szemű orvos azonban már felismer és így idejében elindulhat a kezelés.

Azoknak, akiket nem áldott meg a sors hibátlan formájú fogsorral, szintén nagy segítség lehet egy jó fogorvosDr. Bakos Gergő praxisának egyik legkedveltebb eleme a fogszabályozás, gyakorta fordulnak hozzá betegei ilyen célból. A fogszabályozás alatt nem pusztán azt értjük, hogy esztétikailag sorba rendezzük a fogakat. Fontos, hogy funkcionálisan is rendezzük a helyzetet, így kiegyensúlyozott rágást, harapást teszünk lehetővé.  

– ismertette a fogorvos, aki azt is hozzátette, hogy ez nagyon fontos a fogak hosszútávú egészsége szempontjából, illetve az állkapocsízület és a rágóizmok megfelelő funkciója miatt is.

A fogszabályozásnak nem pusztán esztétikai szerepe van Illusztrációs kép: Shutterstock

Hozzátette, a fogszabályozásnak nincs életkori határa, viszont a fogak tartószerkezetének állapota meghatározza, hogy lehet-e mozgatni azokat.

A fehérebb fogak érdekében is érdemes szakemberhez fordulniSzintén sokan szeretnék, ha fogaik sokkal fehérebben tündökölnének a meglévő állapotnál. A szakorvos számukra is mondott néhány hasznos javaslatot. A fogfehérítés lehetőségeit két fő részre lehet elkülöníteni: van a professzionális, vagyis fogorvos által végzett, illetve az otthoni fogfehérítés. Fontos hangsúlyozni, hogy az otthoni fogfehérítés esetén is érdemes fogorvos véleményét kikérni a procedúra előtt – hívta fel a figyelmet Dr. Bakos Gergő.

– Minden fogfehérítési eljárás valamilyen peroxidos maratáson alapul. Ezek mind komoly szerek, épp ezért óva intek mindenkit attól, hogy különböző ismeretlen internetes felületekről rendeljen magának ilyen szereket, vagy ami most nagyon divatos, hogy bizonyos kozmetikákban csináltasson hasonló beavatkozásokat. Fogfehérítés előtt érdemes mindig szakorvos véleményét kikérni, hisz ezeket a beavatkozásokat mindig alapos vizsgálat kell, hogy megelőzze, hiszen számos esetben tilos a fogfehérítő eljárás megkezdése, hiszen megeshet, hogy jóval több kárt okozna, mint hasznot – zárta gondolatait a Bátonyterenyén is praktizáló fogorvos.

Neked is elbűvölő a mosolyod? Jelentkezz versenyünkre és mosolyogj Te is a Tündérszépek mezőnyében!

Bár vészesen közeleg a jelentkezési határidő vége, most még nem vagy elkésve! Jelentkezz Te is a Tündérszépek országos szépségversenyére és mutasd meg mosolyod a nagyvilágnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában